Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

У Дніпрі діяли шахрайські call-центри, які ошукали громадян Чехії на 7 мільйонів євро

У Дніпрі діяли шахрайські call-центри. Їх організували громадянин Чехії та громадянин України. За їх допомогою аферисти ошукали понад 665 громадян Чехії на більш ніж 7 млн 609 тис євро, що в еквіваленті складає 300 млн 733 тис. грн.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на Національну поліцію України, громадяни України та Чехії організували шахрайські call-центри. Вони залучили до “роботи” понад 20 осіб.

Під час дзвінків шахраї користувались технологією підміною телефонного номера на будь-який потрібний. Представляючись співробітниками служби безпеки банківської установи, шахраї повідомляли жертвам, що їх банківський рахунок зламано, а для збереження коштів потрібно тимчасово перевести їх на інший, наданий злочинцями «безпечний» рахунок.

Правдивість цієї інформації підтверджували іншим дзвінком — нібито, від поліцейського, що підтверджував достовірність зламу рахунку та необхідності переводу грошей на інший рахунок.

Аферистів викрили. В рамках обшуків, що відбулися у м. Дніпро у квітні 2023 року, слідчі затримали п’ятьох громадян Чехії.

Громадяни України та Чехії організували шахрайський call-центр.

Громадяни України та Чехії організували шахрайський call-центр.

Аферистів затримали

Аферистів затримали

25 вересня 2023 року їх під конвоєм Національної гвардії України передали представникам правоохоронних органів Чеської республіки в міжнародному пункті пропуску «Краківець» для подальшого досудового розслідування. Шостого зловмисника буде екстрадовано вже найближчим часом. Їм загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі.

Відносно інших фігурантів слідчі Нацполіції розслідують кримінальне провадження. За решіткою вони можуть опинитися на строк від 7 до 12 років.

До розслідування цього провадження було залучено більш ніж 100 українських та чеських поліцейських, що працювали за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора та підтримки Європолу та Євроюсту у складі JIT The Joint Investigation Team

Оперативно припинити злочинну діяльність міжнародної ОЗГ правоохоронцям допомогла JIT — угода про створення спільної слідчої групи, що була укладена між українськими та чеськими правоохоронцями.

 Раніше Інформатор писав про те, що у Дніпропетровській області орудував незаконний call-центр. та про те, що у Дніпропетровській області викрили call – центр, через який виманювали гроші довірливих громадян.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору