Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Воздвиження Хреста Господнього, День вихователя в Україні: що відзначають у світі та в Україні, прикмети погоди ти що не можна робити 27 вересня

27 вересня, відзначають День вихователя в Україні, Всесвітній день туризму та День туризму в Україні, Всесвітній день без м’яса. Православна церква України 27 вересня вшановує пам’ять мученика Калістрата і його воїнів, апостолів від 70-ти Марка, Зіни і Аристарха, преподобного Ігнатія і Саватія Соловецького. Також в цей день шанують Браїлівську ікону Богоматері. У народі відоме свято під  назвами Воздвиження Хреста Господнього, Саватій Бджільник.

Що не можна робити та які існують традиції 27 вересня, – розповість Інформатор.

День вихователя в Україні

День вихователя в Україні відзначають 27 вересня, це професійне свято, яке відзначається на честь праці вихователів, як окремої ланки працівників освіти. Сьогодні нагода вшанувати та визнати їхній внесок у розвиток і виховання дітей та молоді.

Всесвітній день туризму та День туризму в Україні

27 вересня 1970 року спеціальна Генасамблея IUOTO, яка відбувалася в Мехіко, прийняла статут Всесвітньої туристичної організації. Для того, щоб відрізняти її  від Всесвітньої торговельної організації (WTO), до абревіатури було додано літери UN, які означають приналежність до ООН, тому Всесвітня туристична організація стала позначатися абревіатурою UNWTO.

Всесвітній день туризму був спланований UNWTO у вересні  1979 року, а вперше відзначався у 1980-му. Обрання датою події 27 вересня було не випадковим – це має нагадувати про дату прийняття Статуту  Всесвітньої туристичної організації.

В Україні День туризму було встановлено 1998 року указом Президента на підтримку ініціативи Державного комітету України з туризму. Відзначати його вирішили разом зі Всесвітнім днем туризму, тобто 27 вересня кожного року.

Всесвітній день без м’яса

27 вересня відзначають Всесвітній день без м’яса (World Meat Free Day). Насправді це перший день Всесвітнього тижня без м’яса.

Всесвітній тиждень без м’яса (World Meat Free Week) – це щорічна подія, яка заохочує людей утримуватися від споживання м’яса протягом семи днів. Ініціатива спрямована на підвищення обізнаності про екологічні, медичні та етичні наслідки споживання м’яса. Кампанія отримала міжнародну підтримку і відзначається в різних країнах, включаючи Канаду, Нову Зеландію, Великобританію та США.

Започаткований у 2013 році активістками кампанії Лейні Брейчер і Мелісою Хоббс, а нині проведений організацією Bowel Cancer Australia, популярний щорічний Тиждень без м’яса продовжує зростати в масштабах.

Воздвиження Хреста Господнього

За давніми прикметами в народне свято 27 вересня вже закінчувалося бабине літо і починалися перші заморозки. Сонце з цієї дати світить, але не гріє. Часто наші предки в цей день починали топити піч в домі.

За старим стилем церква 27 вересня відзначала Воздвиження Хреста Господнього, на честь здобуття християнами Хреста, на якому розіп’яли Ісуса.

Наші предки в свято Воздвиження тримали одноденний піст. Вірили, що тому, хто в цей день поститися буде, проститься сім гріхів. А якщо в цей день їсти м’ясо або яйця, то людині навпаки сім гріхів зарахуються.

У свято 27 вересня в Київській Русі було прийнято запрошувати священика в село, щоб він обійшов все селище по периметру з хрестом в руках. Вірили, що такий ритуал захистить селище від бід і нещасть. Також батюшку запрошували додому, щоб він освятив колодязь і город. У церкві купували дерев’яний хрестик і вішали його в хліві, щоб домашня худоба була здоровою. На споруджуваних церквах в цей день піднімали хрести.

Існувало повір’я, що не можна починати ніяких нових справ, інакше вони закінчаться провалом. Однак день вважається вдалим для любовних справ, сватання, побачень. Молоді люди в давні часи у вересні шукали собі пару, щоб одружитися на Покрову.

За давніми прикметами це народне свято вважалося небезпечним для людей і тварин. Люди вірили, що в цей день отруйні змії та інші повзучі гади залишають своє житло і повзуть в нові нори. Вони стають агресивнішими і близько підходять до людей і худоби, можуть вжалити або задушити. Тому люди на Вознесіння не ходили в ліс, на річку, в поле та інші місця, де можна зустріти змію.

Пасічники з цього дня прибирали вулика, оскільки для бджіл вже було занадто холодно. Бджолярі молилися про гарний урожай меду святому Саватію.

Що не можна робити 

У цей день не можна починати нові справи і великі проекти.

Не варто ходити в ліс, поле, на набережну і в інші місця, де можуть мешкати змії. При зустрічі зі змією в цей день не можна робити різких рухів, дивитися змії в очі, кидатися в неї предметами.

Не можна займатися важкою фізичною працею, прибиранням, пранням і рукоділлям в цей день.

Не залишайте в цей день відкритими вхідні двері в будинок і в господарські будівлі. За прикметами, в них можуть заповзти змії.

Не можна в цей день їсти м’ясні, молочні страви і яйця. На Воздвиження всім крім дітей і хворих дорослих слід тримати одноденний піст.

Не розповідайте нікому про свої плани, інакше задумане не збудеться.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Чим більше ягід на калині вродило, тим суворішою і сніжнішою в цьому році буде зима.
  • Північний вітер подув – до потепління.
  • Гуси високо в небі летять – до розливу річок.
  • Густий ранковий туман в цей день віщує сонячну і теплу погоду.
  • Ранкові заморозки обіцяють ранню і холодну зиму.
  • Якщо в цей день пішов дощ, то до кінця осені часто будуть дощі.
  • Різко похолодало – до холодної зими, але ранньої весни.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

День ангела сьогодні святкує Іван.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 27 вересня. Писали, якою буде погода у Кривому Розі сьогодні.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Євгенія Глубінок

 

 

Нагору