Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як діяти багатодітному батьку при врученні повістки

В Україні триває повномасштабна війна та загальна мобілізація. Однак є категорії чоловіків, які не підлягають призову. Серед них батьки, які мають троє чи більше неповнолітніх дітей.

Що ж робити багатодітному батькові, коли йому намагаються вручити повістку? Про це розповість Інформатор з посиланням на Прозорий Офіс Соціальних Послуг.

По-перше, якщо чоловік не підлягає призову під час мобілізації, це не означає, що у нього автоматично є відстрочка, а для її отримання потрібно подати відповідну заяву та додати до неї підтверджуючі документи.

Ця заява подається до військкомату за місцем військового обліку або призову. Допускається подання заяви про відстрочку при отриманні повістки або при необхідності отримати відмітку у військово-облікових документах для виїзду за кордон.

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, серед яких жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Призовник, який має право на відстрочку за сімейними обставинами, повинен подати голові районної (міської) призовної комісії заяву про бажання нею скористатися, до якої повинен додати документи, що підтверджують це право.

Підставою для надання призовнику відстрочки від призову у зв’язку з наявністю дитини (дітей) є свідоцтво про народження дитини із зазначенням батьківства призовника або рішення суду про встановлення батьківства.

Зауважимо, що законодавством не передбачено виклик до військкоматів за допомогою телефонних дзвінків чи соціальних мереж. Тому, за несвоєчасне реагування на такі дзвінки або повідомлення юридична відповідальність не настане.

Ухилення призовника від військового обліку після попередження, карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до одного року.

Також слід звернути увагу на питання утримання рідних дітей при розлученні батьків та утримання нерідних батькові дітей при спільному проживанні з матір’ю.

Якщо біологічний батько сплачує аліменти, то вважається, що саме він утримує своїх дітей. У цій ситуації чоловік матері не буде визнаний тим, хто утримує трьох дітей. Тому норма статті 268 СК України стосовно обов’язку мачухи та вітчима утримувати малолітніх, неповнолітніх падчерку, пасинка, які з ними проживають, не застосовуватиметься. Відповідно, чоловік не зможе звільнитися з військової служби, але матиме право на відстрочку.

Однак, якщо аліменти дітям не надходять або біологічний батько дітей помер, то у такому випадку чоловік має право скористатися звільненням з військової служби як такий, що має на утриманні трьох дітей.

Раніше Інформатор писав про те, що робити, коли військовослужбовця відправляють на фронт без спеціальної підготовки, та про те, як довести стан свого здоров’я медкомісії у військоматі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору