Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

26 вересня – Всесвітній день здоров’я довкілля: що відзначають у світі та в Україні, народні прикмети та заборони

25 вересня, відзначають День американських млинців, Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї, Всесвітній день здоров’я довкілля. Православна церква України 26 вересня вшановує пам’ять одного з дванадцяти апостолів Іоанна Богослова, автора одного з Євангелій і єдиного апостола, який помер своєю смертю. У народі відоме свято під назвами Корнилій, Корнілов день, Іоанн Богослов, День Іоанна.

День американських млинців

26 вересня у США відзначають День американських млинців (National Pancake Day).

Млинці – це давня страва, що походить ще з Давньої Греції. Але поширена, популярна і має багато різновидів по всьому світу.

Американські млинці, які в США часто називають просто “панкейки”, – улюблена страва для сніданку, що посідає особливе місце в американській кулінарній культурі. Ці пухкі та смачні ласощі відрізняються від традиційних млинців, які можна знайти в інших частинах світу, і відмінності полягають у їхніх інгредієнтах, способах приготування та зовнішньому вигляді.

Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї

Згідно з ухваленим рішенням Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 5 грудня 2013 року був заснований Міжнародний день боротьби за повну ліквідацію ядерної зброї. Відзначається 26 вересня.

Мета свята – привернути увагу громадськості до проблем, які несе зброя масового знищення, та забезпечити безпеку в усьому світі.

Ядерне роззброєння держав – головне завдання, на якому зосереджуються засновники події. В 1978 році держави-учасниці одноголосно підтримали розв’язання пріоритетного питання, впродовж наступних років були підписані та утверджені договори ліквідації.

Всесвітній день здоров’я довкілля

26 вересня офіційно відзначають Всесвітній день здоров’я довкілля. Його почали відзначати в 2011 році в Індонезії. Під час першого святкування студенти виконали гімн свята, музику та слова до якого написали самі.

Через рік цю подію почали відзначати в багатьох країнах Європи та Африки. Воно несло позитивний характер щодо чистоти довкілля. Люди самі виходили на прибирання парків, скверів, вулиць. З 2013 року до святкування приєднались США, Канада, Австралія, Азія та Великобританія.

День Іоанна

Багато релігієзнавців вважають, що Іоанн був найулюбленішим учнем Христа. За старим стилем в цей день церква згадувала римського мученика Корнилія.

У народі Іоанн Богослов шанувався спочатку як покровитель іконописців, а потім – всіх художників. Народне свято 26 вересня здавна вважається вдалим для малювання і в цілому для творчості. Будь-які твори мистецтва вийдуть вдалими.

Іоанну Богослову також моляться про безпеку і благословення в далекій дорозі. А день його пам’яті вважається вдалим для поїздок і відряджень. Однак в цей день вважається поганою прикметою довго затримуватися на перехрестях і піднімати предмети з землі.

Наші предки в це народне свято викопували коренеплоди – ріпу, моркву, буряк, пізню картоплю. Вважалося, що з цього дня припиняється ріст всіх рослин, тому потрібно встигнути викопати город до 26 вересня. Зібрані в цю дату овочі, за прикметами, будуть довго зберігатися. Також в цю дату закінчували посів озимих культур.

За давніми віруваннями в свято 26 вересня обов’язково потрібно з’їсти трохи редьки з цукром або з медом. Ця рослина принесе міцне здоров’я і до кінця року захистить від хвороб.

Що не можна робити 

У цей день не варто освідчуватися в коханні, одружуватися і вінчатися, знайомитися з батьками другої половинки. День невдалий для любовних справ – вони закінчаться невдачею.

Не можна гадати за допомогою дзеркала сьогодні – це дуже погана прикмета.

26 вересня не можна займатися прибиранням, пранням, підмітанням підлоги. Не варто займатися важкою фізичною працею.

У День Іоанна Богослова не можна заздрити, конфліктувати, лаятися матом, кричати на дітей.

Не варто плакати і сумувати в цей день, інакше ваші проблеми посиляться.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Багато жолудів на дубі вродило – до холодної і сніжної зими.
  • Вода на річках і озерах дуже холодна – до закінчення бабиного літа.
  • Кури почали линяти – до теплої зими.
  • Чим вищі мурашники побудували мурахи, тим суворішою буде зима в цьому році.
  • Граки полетіли на зимівлю – перший сніг рано випаде.
  • Якщо пішов дощ, то буде хороший урожай озимих культур.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Валеріан, Ілля, Корнелій, Леонтій, Лук’ян, Петро, Юліан.

Раніше ми розповідали, як оформити пенсію, не виходячи з дому. Писали, якою буде погода у Кривому Розі 26 вересня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору