Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Які виплати може отримати звільнений військовий під час війни

Українські військові, у випадку звільнення з військової служби, мають право на отримання одноразової грошової допомоги.  Але допомога залежатиме від терміну, виду служби та військового звання. Про цю інформацію повідомили експерти організації “Юридична сотня”.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Військовий, який звільняється, має право на такі виплати: 

  • грошова компенсація вартості за неотримане речове майно;
  • одноразова грошова допомога;
  • одноразова грошова допомога мобілізованим;
  • грошова компенсація за невикористану відпустку;
  • грошова допомога для оздоровлення;
  • допомога для вирішення соціально-побутових питань.

Компенсація за неотримане речове майно. Для одержання такої допомоги потрібно отримати довідку про вартість неотриманого речового майна за формою, затвердженою Постановою Кабміну № 178 від 16 березня 2016 року. Довідка видається  речовою службою військової частини, розраховується за вартістю майна станом на 1 січня поточного року. Після цього потрібно написати рапорт на виплату, а також додати оригінал довідки про вартість неотриманого майна. Підставою для надання допомоги є наказ командира частини, який видається за результатом розгляду рапорту і в якому зазначається розмір грошової компенсації.

Одноразова грошова допомога. Йдеться про виплату в розмірі 50% від грошового забезпечення на місяць за кожний повний календарний рік служби за наявності вислуги 10 календарних років і більше. Такі виплати у випадку звільнення зі служби виплачуються:

  • за віком;
  • у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів;закінченням строку контракту;
  • у зв’язку з безпосереднім підпорядкуванням близькій особі;систематичним невиконанням умов контракту командуванням;
  • у зв’язку з настанням особливого періоду та небажанням продовжувати військову службу військовослужбовцем-жінкою, яка має дитину віком до 18 років.

Таку допомогу можуть отримати офіцери, які проходять кадрову військову службу й звільняються за власним бажанням, та інші військовослужбовці (крім строковиків), які звільняються зі служби через сімейні обставини або з інших поважних причин, за наявності вислуги 10 календарних років і більше. В таких випадках сума допомоги становить 25% від місячного грошового забезпечення. Якщо ж військовий звільняється зі служби вже повторно, то грошова допомога буде розрахована з дня останнього зарахування на службу без урахування періоду попередньої служби.

Курсантам, які до зарахування до військового навчального закладу не мали військових звань, та військовослужбовцям строкової військової служби, звільненим з військової служби (навчання) грошова допомога виплачується в розмірі 8 окладів. Якщо ці особи мають статус дітей-сиріт, або дітей, які позбавлені батьківського піклування, то виплата становитиме 12 посадових окладів.

Виплата мобілізованим після звільнення. Йдеться про військових, які були призвані на службу під час загальної мобілізації в період воєнного стану. Вони мають право отримати одноразову грошову допомогу в розмірі 40% місячного грошового забезпечення за кожний повний календарний місяць служби, але не менш як 25% місячного грошового забезпечення. Підставою для виплати буде наказ командира частини про виключення зі списків особового складу військової частини, в якому має бути зазначена вислуга років, з розрахунку якої виплачується допомога.

Допомога військовим та резервістам не виплачується в таких ситуаціях:

  • При звільненні зі служби за службовою невідповідністю;
  • При позбавленні військового звання;
  • У зв’язку з обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили;також притягненням до відповідальності за адміністративне правопорушення, пов’язане з корупцією.

Компенсація за невикористану відпустку. Така грошова допомога розраховується:

  • враховуючи посадовий оклад;
  • виходячи з окладу за військовим званням;враховуючи надбавку за вислугу років;
  • враховуючи щомісячні додаткові види грошового забезпечення;
  • з урахуванням зміни вислуги років та норм грошового забезпечення, які військовослужбовець отримував за останньою займаною штатною посадою.

Для отримання такої виплати військовому потрібно звертатися з відповідним рапортом. У рапорті обов’язково вказати норму закону, яка передбачає виплату наступним категоріям:

  • учасникам бойових дій;
  • постраждалим учасникам Революції Гідності;
  • особам з інвалідністю внаслідок війни.

Також військові можуть отримати грошову допомогу на оздоровлення. Її розраховують, враховуючи посадовий оклад, надбавку за вислугу років; додаткові види грошового забезпечення (за винятком винагород).

Крім того, українські захисники мають право на виплати для вирішення соціально-побутових питань. Важливо зазначити, що ця виплата не перевищує їхнього місячного грошового забезпечення. Допомога виплачується  за рапортом військовослужбовця на підставі наказу командира, а командиру — наказу вищого командира за підпорядкованістю із зазначенням у ньому розміру допомоги.

Виплати військовим

Раніше в Міністерстві охорони здоров’я розповідали, як військові можуть отримати безкоштовне лікування за кордоном. Зазначається, що звертатися з цією метою треба до медзакладу, де захисник або захисниця проходить лікування (або реабілітацію). Після цього медзаклад підготує документи, а МОЗ надішле запит до країн Європейського Союзу. Транспортація за кордон відбувається за допомоги європейських партнерів.

Крім того, українські військові мають право на отримання підйомної допомоги. Йдеться про ситуації, коли захисник або захисниця переїжджає на нове місце військової служби. Грошова допомога надається військовим, які проходять службу за контрактом, а також тим, хто перебуває на кадровій військовій службі та військовій службі за призовом осіб офіцерського складу. Ця допомога виплачується в розмірі місячного грошового забезпечення на військовослужбовця та 50% місячного грошового забезпечення на кожного члена його сім’ї, який переїхав із ним на нове місце військової служби.

Раніше ми розповідали, що учасники бойових дій можуть раніше вийти на пенсію. Писали, коли українцям очікувати на підвищення пенсій та на скільки збільшаться виплати та  що з 1 вересня педагогічним працівникам Кривого Рогу збільшать виплати.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

 

Нагору