Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Різдво Пресвятої Богородиці, Міжнародний день миру: які існують традиції, прикмети погоди та що не можна робити 21 вересня

21 вересня, відзначають Міжнародний день миру, День європейського співробітництва. Православна церква України за новим стилем вшановує пам’ять апостола від 70 Кодрата Афінського, грецького проповідника. У народі відоме свято під назвами Осенини, Різдво Пресвятої Богородиці, Кондрат та Іпат, Кондаратьєв день.

Які існують традиції та народні прикмети 20 вересня, – розповість Інформатор.

Міжнародний день миру

Історію нашої цивілізації цілком можна назвати історією воєн – лише в минулому столітті людству довелося пережити дві світові війни, а локальні збройні сутички в різних місцях планети виникають постійно. На думку ООН, для припинення військових конфліктів у світі недостатньо урядових політичних угод – стійкий мир має базуватися на моральній та інтелектуальній солідарності людства. Саме цю ідею покладено в основу Міжнародного дня миру, який відзначається щороку 21 вересня і має на меті пропагувати мирні ініціативи та послаблювати військову напругу. 21 вересня національний День миру святкує й Україна – останнім часом це питання для нас є особливо актуальним.

Цікаво, що заснування Міжнародного дня миру не було пов’язане з жодною конкретною війною. Ідея цього свята належала двом країнам – Великобританії та Коста-Ріці, яка має особливу історію – з 1948 року там немає власної регулярної армії. Тож за ініціативою цих держав Генасамблея ООН в 1981 році проголосила день відкриття своєї сесії, тобто третій вівторок вересня, Міжнародним днем миру.

Вперше свято відзначили у вересні 1982-го, а в 2001 році Генасамблея ООН мала розпочатися 11 вересня, в день сумнозвісних терактів у США. Тодішній генеральний секретар організації Кофі Аннан виступив із заявою, яка назавжди змінила характер Міжнародного дня миру – його було оголошено днем глобального припинення вогню та насилля. ООН закликала всі конфліктуючі сторони на планеті до 24-годинного перемир’я, аби подарувати надію людям, які змушені жити під пострілами, і продемонструвати, що досягти миру можливо.

В лютому наступного року на підтримку рішення Генасамблеї ООН український президент підписав указ про встановлення в нашій країні Дня миру. Згідно з ним, відзначати це свято належить 21 вересня кожного року, в Міжнародний день миру.

День європейського співробітництва

Європа – це суміш різних культур, мов, цінностей та економік. Саме тому мешканцям Європи потрібно навчитися розуміти один одного для реалізації максимального потенціалу. Для цього в рамках програми співробітництва регіонам виділяється близько 10 мільярдів євро. Ці гроші витрачаються на спільну працю над адаптацією до зміни клімату, соціальною інтеграцією мігрантів тощо. На практиці це відбувається за допомогою різноманітних проєктів, до яких залучаються різні регіони Європи. Коли об’єднуються зусилля – відкривається багато перспектив. До святкування приєдналися вже близько 30 країн.

Свято проходить за підтримки Європарламенту та Єврокомісії, Європейського комітету регіонів.

 Різдво Пресвятої Богородиці

За старим стилем цього дня відзначали Різдво Пресвятої Богородиці, яке також відоме під назвами Осенини та Друга Пречиста. Цього дня віруючі згадують чудове народження Марії у літньої бездітної пари.

У народне свято 21 вересня наші предки вважали землю особливо родючою, і обов’язково працювали на городі та в саду. Головними турботами в цей період були посів озимих культур та удобрення землі гноєм, а також підготовка багаторічників до зимівлі.

В свято 21 вересня Різдво Пресвятої Богородиці обов’язково відвідували богослужіння. Це свято в народі дуже поважали. Українці шанували Богородицю як заступницю та захисницю всіх жінок, покровительку матерів та цілительку хвороб.

Діві Марії молилися за народження дитини, оскільки сама вона народилася у літньої пари. Люди вірили, що Богородиця обов’язково відгукнеться на молитву і пошле дитя навіть тим жінкам, які втратили надію завагітніти. А вагітні моляться Марії про легкі та успішні пологи.

У це народне свято була традиція, за якою молодят відвідували їхні батьки. Молода дружина готувала частування для свекрухи та свекра, а чоловік пригощав тестя та тещу. Батьки дивилися на побут та господарство молодих, давали поради.

Що не можна робити 

Якщо запалюєте вогонь в цей день, то будьте з ним обережні і не залишайте полум’я без нагляду. У цей день підвищений ризик пожежі.

Не можна носити старе, незручне і брудне взуття сьогодні.

Батькам не рекомендується купати дитину сьогодні.

Не можна ділитися хлібом з чужими людьми сьогодні, але можна розділити його з рідними.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Перелітні птахи високо летять – до сильного похолодання.
  • Якщо зайці риють багато нір, то зима буде суворою.
  • Багато павутини на деревах – до потепління.
  • Чим більше лушпиння на цибулинах, тим холодніше буде зима.
  • Червоне небо на світанку-до дощової і вітряної погоди.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети нам актуальні.

Іменини: Андрій, Валентин, Іван, Василь, Олексій, Петро, Володимир.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 21 вересня. Писали, про погоду у Кривому Розі на 21 вересня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору