Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Зазираємо у минуле: історія криворізького будинку, якому 115 років

З XIX століття саме на проспекті Поштовому будувалися перші кам’яні будинки з прямокутними ділянками видовженими у бік річки Саксагань. Так побудували будинок Криворізького товариства, розташований у центральній частині міста в Центрально-Міському районі. Будівля зведена була в 1908 році.

Розповідає Інформатор за посиланням на Криворізьку старовину.

Будинок Криворізького товариства взаємного кредиту, відомий також, як “Будинок Федоренка” нині знаходиться за адресою проспект Поштовий, 35. Будинок і ділянка належали Антону Михайловичу Федоренку, що був членом правління товариства. Товариство, організоване в 1907 році, було розташоване на другому поверсі будинку.

В 1914 році у будівлі розміщувалися склад дров, вугілля і антрациту, майстерня жіночого вбрання, лісові товари, кабінети лікарів. У дворі знаходилися складські та господарські будівля та житлові приміщення. Праворуч від будинку розміщувалися дрібні одноповерхові лавки, на місті яких зараз існує двоповерхова будівля, де розташовується “Укрексімбанк”. Ліворуч існував видовжений одноповерховий будинок, на місті якого в 2007 році було зведено двоповерховий ТЦ “Ліберті”.

Будівля прямокутна, збудована на всю ширину парцеля. Має два вхідних ґанки з трикутними кованими навісами. З видовжених фасадів архітектурно-художнє оформлення має лише головний фасад. Дворовий фасад має утилітарний вигляд – тинькована цегляна поверхня без будь-якого оформлення з віконними прямокутними отворами в 9 віконних вісей.

Головний фасад має архітектурно-художні характеристики еклектичної стилістики. Фасад нараховує 12 вісей віконних отворів. На рівні першого поверху по центру влаштованим широким наскрізним отвором проїзду з арковим склепінням, а по флангах дверними отворами з ґанками.

До 2012 року в інтер’єрах будівлі існували чавунні сходи, виготовленні в Санкт-Петербурзі і 6 витончених колон, що підтримували майданчик другого поверху.

Під час реконструкції 2000-х роках влаштовано тинькування цокольної частини під “дике каміння”, що призвело до певних змін у зовнішньому вигляді пам’ятки. Первинна решітка центральної арки проїзду не збереглася. Замість неї встановлено сучасну решітку з накладними металевими листами. Не збереглися піддашки з ажурними кованими консолями над вхідними отворами фланкуючих частин та первинні огорожі балконів другого поверху.

Задній фасад будівлі

Раніше ми розповідали, як 100 років назад у Кривому Розі провели масштабне озеленення. Писали, про історію будівлі на проспекті Поштовий та як будувався Головпоштамт у Кривому Розі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору