Кривий Ріг До сайту

Чи зарахують до пенсійного страхового стажу період догляду за чоловіком або дружиною з інвалідністю – пояснення від ПФУ

В України страховий стаж для оформлення пенсії зараховується не тільки за період офіційної роботи, а також можна отримати за догляд за особою з інвалідністю. У Пенсійному фонді України пояснили, що передбачає законодавство. 

Реклама

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

У експертів запитали, чи зарахують дружині страховий стаж за період догляду за чоловіком. Уточнюється, що чоловік є потерпілим внаслідок нещасного випадку на виробництві та має статус особи з інвалідністю першої групи. У Пенсійному фонді відповіли, які правила діятимуть в таких ситуаціях.

Реклама

Експерти зауважили, що Закон України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” передбачає, що період догляду за особою з інвалідністю першої групи зараховують до страхового стажу. Проте це можливо лише за умови, якщо людина, яка здійснювали догляд:

“Такий період враховується до страхового стажу за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування,  що формуються на підставі звітів органу соціального захисту населення”, – пояснили в Пенсійному фонді України.

Пенсії в Україні

Реклама

Раніше стало відомо, що в 2024 році українцям обіцяють підвищити розмір мінімальної заробітної плати. Це вплине також і на розмір мінімальних пенсій. У Міністерстві фінансів України підготували документ, де зарплату пропонують збільшити в два рази. Це значить, що мінімальні пенсії в такому випадку наступного року будуть такими:

Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП) у співпраці з Міністерством соціальної політики України та Пенсійним фондом України оголосили про доплати для пенсіонерів. Йдеться про громадян з регіонів, які найбільше постраждали від війни. Допомогу отримують пенсіонери, які проживають на територіях активних або можливих бойових дій, отримують менше ніж 3 000 гривень пенсії та не мають інших доходів. Програма націлена на допомогу близько 260 тисячам пенсіонерів (виплати будуть щонайменше чотири місяці).

Раніше ми розповідали, яка середня пенсія в області. Писали, як оформити пенсію, перебуваючи за кордоном та що пенсіонери, які виїхали за кордон, зможуть отримати виплати через Укрпошту.

Реклама

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

 

Реклама