Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чи будуть взимку блекаути та підвищення тарифів на електроенергію: коментар заступника керівника Офісу Президента

Скоро зима. Навчені досвідом минулого року українці хвилюються, чи будуть блекаути цьогоріч. А ще всіх хвилює можливе підвищення тарифів на електроенергію.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, заступник керівника Офісу Президента України Ростислав Шурма розповів в інтерв’ю Forbes, чи готові українські енергокомпанії до зими. За його словами, такі структури як ДТЕК , Енергоатом, Центренерго та Укренерго розпочали активні роботи, і “є 90-відсоткова впевненість, що до початку опалювального сезону буде доволі висока готовність”.

“У нас є відчуття, що вони непогано готові. Але я дуже обережно ставлюсь до таких заяв. Оцінити реальну готовність можна лише після глибокої інструментальної діагностики. Я думаю, що інституційно зараз ані держава, ані профільні інституції, такі як Держенергонагляд, не здатні це зробити”, – сказав Ростислав Шурма про стан готовності до зими компанії ДТЕК.

Шурма також додав, що держава грає в лотерею з приватними енергокомпаніями вже протягом 20 років, сподіваючись, що вони справді готові до зими, і щоб ризики зменшились, потрібні зміни в системі управління. З його слів, потрібно розвивати Держенергонагляд, щоб була “система контролю з нормальною системою діагностики”.

Щодо того, чи потрібно давати пільгові кредити енергокомпаніям, таким як наприклад, ДТЕК, які зазнали руйнувань у 8,5 млрд грн, заступник керівника ОП підкреслив, що “сьогодні один з найкритичніших сегментів – енергетика”. Він переконаний, що держава повинна скористатися всіма наявними інструментами, зокрема й таким, як кредитна програма “5-7-9”, для підтримки цього сектору.

А далі вже є питання моралі для кожного гравця ринку: чи ти невеличка біокотельня і хочеш взяти кредит, щоби постачати тепло на свій населений пункт, чи ти велика компанія з прибутками в мільярди гривень. З реальними прибутками, бо зі звітністю і бухгалтерією завжди можна маніпулювати. І ти будеш просити у держави допомогу ще на якісь десятки мільйонів”, – додав Ростислав Шурма.

Щодо можливого підвищення тарифів на електроенергію заступник голови Офісу президента сказав наступне: “Щоб остаточно «вилікувати» ситуацію на енергоринку, треба привести тарифи у відповідність до ринкових цін. Під час війни ми не можемо це зробити з соціального погляду. Влада не може перекласти на людей таку відповідальність і такий тягар. Треба буде робити це поступово. Завдяки ухваленим рішенням ми принаймні призупинили збільшення проблеми: борги не будуть зростати. У разі повернення під контроль ЗАЕС протягом року-півтора буде можливість навіть погасити всі ці борги”, – сказав Ростислав Шурма.

Раніше Інформатор писав про те, коли українцям піднімуть тарифи на електроенергію та на скільки та про те, кого можуть звільнити від сплати комуналки.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору