Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

5 вересня – Міжнародний день благодійності: що відзначають у світі та в Україні, прикмети погоди та що не можна робити

5 вересня, відзначають Міжнародний день благодійності, Національний день піци з сиром в США, День Амазонки. Православна церква вшановує пам’ять святих Захарія і Єлизавети, батьків Іоанна Предтечі, а також Гліба Рюриковича, сина Володимира Великого, який канонізований як святий. За старим стилем в цей день вшановують пам’ять святого Луппа Солунського. У народі відоме свято під назвами Захарій і Єлизавета, Луп-брусничник, Лупенські морози.

Що не можна робити та які існують звичаї сьогодні, – розповість Інформатор.

Міжнародний день благодійності

В Україні і світі святкують Міжнародний день благодійності. Дата була заснована ООН для того, щоб спонукати якомога більше людей займатися благодійністю. Свято створили на честь матері Терези, яка є однією з найвідоміших постатей, що пов’язані з благодійністю. Справжнє ім’я її Агнес Гондже Боянджіу, вона народилася 26 серпня 1910 року у місті Скоп’є (сучасна Македонія). Її батьки були католиками і мати славилася таким милосердям, що завжди запрошувала до свого дому бідняків, щоб їх нагодувати.

Національний день піци з сиром в США

5 вересня у США відзначається Національний день піци з сиром. Незважаючи на те, що ця страва вперше з’явилася в Італії, вона міцно зайняла своє місце в серцях і шлунках американців. Її готують вдома, в спеціалізованих закладах громадського харчування і навіть у деяких ресторанах. Також заморожену готову піцу можна придбати у будь-якому супермаркеті.

Начинка першої класичної піци складалася з трьох компонентів: томатів, сиру моцарела та базиліку. Спочатку вона розглядалася у якості їжі для бідних людей, які не можуть собі дозволити м’ясні страви. Так було доти, доки піца не потрапила на американський континент. У 1905 році у Нью-Йорку відкрилась перша піцерія, яка одразу здобула велику популярність.

День Амазонки

День Амазонки (Amazon Day) в Бразилії відзначають 5 вересня.

Амазонка – це царство чудес і таємниць, річка та навколишні території (Амазонія) – унікальне природне та культурне середовище на нашій планеті.

Амазонка найбільша річка на Землі, друга за довжиною, після Нілу.

Лупенські морози

Наші предки в народне свято 5 вересня побоювалися кумохи – лихоманки, яка ходить по землі і всіх заражає. Щоб не зустрітися з кумохою, в цей день намагалися не виходити з дому, не працювати на полі і в городі. Хворобу уявляли у вигляді жінки, тобто куми, – звідси і назва.

Дата 5 вересня вважається дуже небезпечною через підвищений ризик захворіти, особливо для літніх людей і власників слабкого імунітету. Однак дитина, народжена 5 вересня, за народними віруваннями матиме міцне здоров’я.

У це народне свято часто починалися перші серйозні заморозки – в особливо холодні роки навіть можна було побачити іній на деревах. Ночі ставали холоднішими і помітно довшими. Перша прохолода після спекотного літа підвищує ризик хвороб, а особливо масово на початку вересня хворіли діти.

Жінки в свято 5 вересня збирали ягоди, які дозрівають до осені – калину, ожину, брусницю, малину, агрус, шипшину, кизил. Ягоди переробляли в варення і компоти, а часто також замочували в бочках з водою і медом. Воду обов’язково брали з колодязя або джерела.

Що не можна робити 

У цю дату не варто мочити ноги, одягатися не по погоді, переохолоджуватися і ходити по людних місцях, оскільки сильно підвищується ризик підхопити інфекцію.

5 вересня – невдала дата для будь-яких починань і нових проектів. Такі справи приречені на провал. Також в цей день не рекомендується починати ремонт або будівництво будинку, переїжджати, міняти роботу.

Не можна довго спати і лінуватися в цей день, інакше в житті не буде удачі.

Поганою прикметою вважається згадувати старі невдачі і образи, скаржитися на своє життя 5 вересня. Також не варто нічого брати в борг і давати обіцянки, які не зможете виконати.

Не можна купувати і дарувати прикраси та ювелірні вироби 5 вересня.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо журавлі і ластівки ще не полетіли в теплі краї, то скоро настане бабине літо.
  • На калині вродило дуже багато ягід – до суворої зими.
  • Якщо день теплий, то і весь вересень буде без заморозків.
  • Вранці на траві з’явилася роса і до обіду не випарувалася – до похолодання.
  • Чим вище мурашники будують мурахи, тим холодніше буде зима.
  • Грім в цей день віщує теплу осінь, але морозну зиму.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Єфрем, Іван, Микола, Павло.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 5 вересня. Писали, про погоду на 5 вересня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору