Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Ціни на які продукти зростуть восени та чим варто запастись

В Україні скоротився список соціально значущих продуктів. На ті ж, що у ньому залишилися, дозволили робити націнку не 5%, як раніше, а 10%. Звичайно, це призведе до зростання кінцевої ціни для споживача. Подорожчають й інші необхідні харчі щоденного споживання. 

Як повідомляє Інформатор з посиланням на видання “На пенсії“, на думку експертів, вже у вересні ціни на деякі продукти піднімуться. І зростатимуть до кінця року. Пояснюється це значним підвищенням собівартості практично усіх продтоварів. Стануть дорожчими продукти і через зростання інфляції, яка до кінця року очікується на рівні 7%-11%. До того ж на кінцевій ціні у супермаркетах позначиться подорожчання пального і зростання накладних витрат торговельних мереж.

За прогнозами експертів, нам потрібно приготуватися до зростання цін на борошно і майже на усі види круп. Вже наприкінці вересня вони подорожчають як мінімум від 3% до 9%. А ось на гречку значного підвищення ціни не слід очікувати. Попит покупців на неї аграрії змогли задовольнити ще минулої осені. До того ж – збільшили посівні площі на 15%. Тому ціна гречки становитиме 44 – 45 гривень за кілограм.

Найімовірніше за все можуть піднятися ціни на яйця. Якщо зараз їх продають  приблизно до 40 гривень за десяток, то вже у жовтні вони, як торік, коштуватимуть 60 – 70 гривень. На вартість вплине традиційне сезонне зниження пропозицій. До того ж, якщо енергетична інфраструктура знову опиниться під обстрілом, птахофабрики будуть змушені використовувати генератори. А це дуже дороге джерело електроенергії. Але є й добрі новини – поголів’я курей-несучок поступово відновлюється порівняно з минулим роком.

Ще один продукт, якому прогнозують подорожчання, – м’ясо. До середини осені його ціна підвищиться приблизно на 4-5%. Причина – підвищення вартості електроенергії та палива, подорожчання зернових та олійних культур, які є основою комбікорму для худоби та птиці. І, разом з тим, – незмінно високий попит на м’ясопродукти.

Восени може зрости вартість молочної продукції. Причини – зростання закупівельних цін і нестача сировини. З початку війни росіяни розстріляли більшу частину ферм, які знаходилися на Півночі Країни. Через це обсяг виробництва молока скоротився. До того ж сталося порушення постачань між фермами, переробними підприємствами і торговельними мережами.

Сьогодні у середньому за літр молока просять від 32 гривень. Надалі молочка може подорожчати на 3-4%.

Вартість борщового набору суттєво не зміниться.

Середня ціна цибулі може становити до кінця осені 20-30 гривень. Наразі середні ціни на цей продукт коливаються в межах 14-20 гривень.

Щодо моркви, то зараз її продають по 10–14 гривень. А до кінця осені ціна на моркву може зрости до 25 гривень. Ціни на буряки від минулорічних істотно не відрізнятимуться – до 14 гривень. Пропозицій цього товару на ринку достатньо.

Вартість картоплі, прогнозують експерти, у вересні буде найнижчою за цей рік – 6,5-7 гривень. Капуста може подешевшати до 10 гривень.

Затрати на харчі взимку та навесні можна дещо скоротити, якщо зробити неохідні запаси зараз. Але, користуючись досвідом тривалих блекаутів минулої зими та можливістю їх повторення, від заморозки продуктів про запас краще відмовитися.

  • Фрукти, ягоди, овочі, гриби і зелень можна засушити.
  • Огірки, помідори, баклажани, кабачки, перець, компоти і варення – законсервувати.
  • Цибулю і часник перед зберіганням потрібно просушити.
  • Картоплю розділити на ту, яку потрібно з’їсти в першу чергу, і ту, що може полежатиЯкщо немає комори, зберігати її краще на балконі, періодично провітрюючи. А у разі морозів доведеться занести в дім.

Раніше Інформатор писав про те, що “Укрпошта” вирішила підвищити тарифи на пересилання в Україні та за кордоном та про те, скільки зараз коштує ранкова кава з бутербродом, в умовах стрімкого зростання цін.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору