Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

В Україні декриміналізують порно: за що будуть карати

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про декриміналізацію порнографічного контенту. Якщо парламент підтримає цю ініціативу, авторам контенту на таких платформах, як OnlyFans, не загрожуватиме кримінальна відповідальність.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор України та депутата Верховної Ради Ярослава Желязняка.

Зокрема, законопроєкт пропонує скасувати кримінальну відповідальність за:

  • ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних матеріалів (ст. 301 ККУ);
  • утримання місць розпусти і звідництво (ст. 302 ККУ) – ця стаття не стосується проституції та сутенерства, щодо яких не пропонується жодних змін.

У законопроєкті пропонується залишити/посилити кримінальну відповідальність за:

  • розповсюдження або виготовлення порно без згоди особи, яка у ньому зображена (порнопомста, deep fake) – штраф від 17 тис. до 51 тис. грн або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.
  • виготовлення або розповсюдження екстремального порно (насильництво, зоо-, некрофілія) – штраф від 51 тис. до 85 тис. грн або обмеження волі на строк до пʼяти років, або позбавлення волі на строк до трьох років.
  • збут порно неповнолітній особі чи її розповсюдження серед неповнолітніх, а також примушування особи до участі у створенні порно – штраф від 85 тис. до 170 тис. грн або позбавлення волі на строк від 3 до 7 років.
  • ці дії, вчинені повторно, за попередньою змовою групою осіб або з отриманням доходу у великому розмірі, або з використанням влади, службових чи професійних повноважень – штраф від 170 тис. до 425 тис. грн або позбавлення волі на строк від 7 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

“Все. За все інше зі ст.301 та 302 кримінальну відповідальність прибираємо. Щоб фантазія правоохоронців не генерувала по 1000+ справ на рік. Аби не було спокуси маніпулювати: сутенерство, втягнення в проституцію та торгівля людьми теж лишаються кримінальними злочинами (це окремі статті)”, – повідомив Железняк.

У BRDO підкреслили, що зараз правоохоронні органи та суди продовжують притягати до кримінальної відповідальності осіб за порнографію. Відкривається більше 1000 справ щороку, зокрема – за контент на OnlyFans, з якого сплачуються податки в Україні. Люди можуть бути притягнені до відповідальності за контент своїх мобільних телефонів та приватні переписки.

Аналітичний центр нагадав нещодавню історію жінки з Нових Санжарів, яка отримала кримінальний вирок за те, що у приватному листуванні переслала власні відео порнографічного характеру. Суд призначив жінці 34000 грн штрафу, а також конфіскував телефон як знаряддя злочину.

У травні нардеп Железняк повідомив, що еротичний онлайн-сервіс OnlyFans у два з половиною рази збільшив виплати в український бюджет протягом року. За його словами, на той момент у 2023 році компанія виплатила $620 тисяч (близько 23 млн грн).

Відомо, що у травні 2022 року розмір виплати становив $305 тис. Такий податок сплачується у рамках “закону про Google”, який ухвалили у 2021 році. Він зобов’язує інтернет гігантів, які працюють в України, платити гроші у бюджет.

Сам сервіс OnlyFans пропонує користувачам за гроші отримувати доступ до ексклюзивного контенту автора. Кошти за підписку стягують раз на місяць, 80% зборів платять автору контенту, а 20% отримує платформа.

Раніше Інформатор писав про те, що подружжя з Дніпропетровської області поширювало порнографічне відео зі своєю 3-річною донькою та про те, що мешканець Кривого Рогу знімав порно з дітьми своїх співмешканок.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору