Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Україні пропонують віддати частину територій за вступ до НАТО: що відповіли в МЗС

У НАТО заявили, що Україна могла б “поступитися територією” росії, аби припинити конфлікт. Директор особистого офісу генсека НАТО Стіан Єнссен вказав, що Україна нібито може отримати членство в Альянсі, однак за певної умови. Йдеться про те, аби поступитися частиною своєї території з рф. В Україні вже відповіли на таку “пропозицію”.

Пише Інформатор з посиланням на Інформатор Україна.

“Я вважаю, що рішенням для України може бути відмова від території та отримання натомість членства в НАТО. Я не кажу, що так має бути. Але це може бути можливим рішенням”, – сказав Єнссен під час панельних дебатів у Арендалі, Норвегія.

Такою була відповідь посадовця на питання журналістів норвезьке видання VG про те, чи вважає НАТО, що Україна повинна поступитися територією для досягнення миру та майбутнього членства в Альянсі. При цьому спочатку посадовець зазначив, що подібна поступка від України може бути “частиною закінчення війни”. А згодом заявив, про те, що треба “трохи подумати” над безпековою ситуацією опісля прийняття такого рішення.

“Україна має вирішувати, коли й на яких умовах вона хоче вести переговори”, — додав Єнссен.

Що відповіли в Україні?

У МЗС вважають, що свідома чи несвідома участь посадовців НАТО у формуванні наративу про можливість відмови України від своїх територій також грає на руку росії. У відомстві зазначили, що “Альянс, як і Україна, територіями не торгують”. Й додали, що нині в інтересах євроатлантичної безпеки мають бути шляхи пришвидшення перемоги України та набуття нею повноправного членства в НАТО.

Радник глави Офісу Президента Михайло Подоляк відповів, що подібні пропозиції показують, як мінімум те, що у частини політичних еліт не склалось повне розуміння ситуації природи війни. На його думку, така заява явно підходить під логіку сценарію “заморозки” війни, який дуже вигідний для росії.

“Тому що, в принципі, заохотити абсолютного військового злочинця, який свідомо пішов на порушення фундаментальних принципів глобального співмешкання, це означає перекласти війну на наступне покоління. Це ж аксіома”, – пояснив Подоляк.

В Офісі Президента переконані, що росія не зупиниться у реалізації своїх планів і точно продовжить атакувати демократію, аби відчути її слабкість. В той, час як так звана “глобальна демократія” покаже, що вміє програвати, пішовши на поступки країні-агресору.

“За такого сценарію рф залишиться без політичної трансформації з безмежним бажанням вбивати та захоплювати. Вона набагато більше інвестуватиме в мілітарні, інформаційні, пропагандистські та інші технології тиску, інвестуватиме в корупційну скупку еліт, вестиме божевільну гібридну війну на різних ринках. І рано чи пізно знайде слабкість у єдності, продовжуючи максимально вкладатися в ці слабкості, щоб дограти й виграти війну”, – зазначив він.

На думку Подоляка, “вкрай безглуздо” і “дуже дивно” продовжувати шукати способи не відповідати на головний виклик сьогодення, намагатися “відверто перенести війну” на наступне покоління, а також “не менш безглуздо” – відкрито визнавати свою поразку. Натомість можна збільшити військову допомогу та “довести цю війну до єдиного справедливого фіналу”.

“Якщо можна просто збільшити постачання зброї Україні та довести цю війну до єдиного справедливого фіналу – програшу агресора з подальшим відновленням глобальних правил”, – підсумував він.

Раніше Інформатор писав,що Верещук радить українцям готуватися до затяжної війни. Також ми повідомляли, що змінилися правила виплат грошової допомоги для ВПО, через те, що війна вже затглася.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook.

 

Нагору