Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У православних християн починається Успенській піст: як харчуватися та чого не можна робити

14 серпня у понеділок у православних християн починається Успенський піст. Це один з чотирьох найважливіших постів для християн. Він триває до  28 серпня, дня, коли віряни відзначають Успіння Пресвятої Богородиці.

Як повідомляє Інформатор, згідно з церковними переказами, Діва Марія все своє життя дотримувалася суворої помірності в стравах, але за три дні до свого успіння взагалі припинила вживати їжу, пила лише воду. Тому віряни покладають на себе обмеження, наслідуючи приклад Богородиці. У цей період не можна вживати ні яку їжу тваринного походження: м’ясо, молоко, яйця та таке інше. Виключення робиться у свято Преображення Господнього (19 серпня), коли вірянам дозволяють їсти рибу та рибні продукти, додавати олію незалежно від дня тижня і пити червоне вино. З цього дня по понеділках, середах і п’ятницях у харчування обов’язково входили плоди нового врожаю.

Піст духовний тісно поєднується з постом тілесним, на зразок того, як наша душа поєднується з тілом, проникає в нього, оживлює і робиться з ним одним цілим, як душа й тіло становлять єдину живу людину. І тому, постячи тілесно, в той самий час слід нам постити й духовно: «Постячи, браття, тілесно, постимо й духовно, розв’яжемо будь-який союз неправди», – заповідає Свята Церква.

У пості тілесному на першому плані – утримання від поживної, смачної та солодкої їжі; у пості духовному – утримання від пристрасних гріховних порухів, що тішать наші чуттєві схильності й пороки. Там – залишення їжі скоромної – поживнішої і вживання їжі пісної – менш поживної; тут – залишення улюблених гріхів і огріхів і вправляння в протилежних їм чеснотах.

Сутність посту висловлена в церковній пісні: «Якщо, душе моя, утримуєшся від страв, а від пристрастей не очищаєшся, – даремно радіємо неспоживанням: тому що, якщо піст не принесе тобі виправлення, то зненавиджена будеш Богом, як фальшива, і уподібнишся злим демонам, котрі ніколи не їдять».

У період Успенського посту заборонено

  • веселитися, влаштовувати галасливі гуляння;
  • лихословити, лаятися, пліткувати і засуджувати;
  • в цей час не проводяться вінчання, але реєструвати шлюб можна

У цей період слід більше часу присвятити молитві та аналізу життя, частіше відвідувати храм, бажано сповідатися і причаститися. В ході Успенського посту також заведено здійснювати хресні ходи до водойм і освячувати колодязі. Після освячення у водоймах зазвичай купаються – вважається, що людина стане більш здоровою. Під час посту слід обов’язково здійснювати благі справи й допомагати тим, хто цього потребує.

Раніше Інформатор писав про традиції Петрівського посту та про те, коли святкуватимуть перехідні церковні свята в Україні у 2023 році.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору