Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День будівельника, День ветеринара, День шульги: що відзначають 13 серпня в Україні та світі

13 серпня неділя. В Україні відзначають два професійних свята. Є ще свято цікаве та свято церковне. З ним пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор

У другу неділю серпня своє професійне свято відзначають будівельники. Це особлива категорія працівників, головне покликання яких – творити й дарувати людям затишок та комфорт. Вони завжди несуть у своїй роботі величезну відповідальність і майже завжди виправдовують всі очікування..

З розвитком нових технологій, робота будівельників стає все більш ефективніше, проте це все одно залишається одним з найбільш трудомістких занять. Всі знають, що хороші будівельники завжди високо цінувалися. Будь-який керівник скаже, що високий професіоналізм будівельника – це запорука високої якості вироблених ним робіт.

Ще у другу неділю серпня відзначається День ветеринара. Ветеринари — це люди, які рятують життя тварин й надають їм професійну медичну допомогу. Вони виконують важливу роботу на рівні з лікарями, які рятують людей.

Під час повномасштабного вторгнення тварини особливо потребують допомоги людини. Адже багато хто втратив домівку, отримав важкі травми чи опинився в пастці техногенних, екологічних катастроф, які спричинила росія. Ризикуючи життям небайдужі волонтери рятували чотирилапих, а багато ветеринарів безоплатно надавали медичну допомогу тим, хто постраждав. Тож в цей день варто згадати, яку велику роботу роблять представники цієї професії, та привітати їх зі святом. 

Також 13 серпня відзначається Всесвітній день шульги. Приблизно 10-11% всіх людей на планеті – шульги. Сучасний світ створений для людей, які все роблять правою рукою. Письмове і кухонне приладдя, двері та замки, комп’ютерні миші й багато іншого для праворуких. Решта пристосовуються. На щастя, ліворуких школярів вже не примушують писати правою, але і зараз зустрічаються деякі батьки, вихователі або навіть вчителі, які намагаються перевчити «неправильну дитину». Але список відомих “ліворуких” людей вражає. Марк Твен, Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Бетховен, Сергій Рахманінов, Пол Маккартні і Рінго Старр, Мерилін Монро, Роберт Де Ніро. Ліворукими були Юлій Цезар та Олександр Македонський, Наполеон і Карл Великий, Уінстон Черчілль та Жанна Дарк, і навіть три президенти США – Рональд Рейган, Джордж Буш-старший, Білл Клінтон були та є шульгами.

13 серпня православна церква вшановує пам’ять праведного Єводкима Каппадокіяніна. Це одне з небагатьох свят, коли церквою дозволено працювати. Ба більше, вважається, що чим більше людина зробить корисного по господарству у цей день, тим прихильнішим буде до неї святий.

Православні святкували Євдокимові заговини напередодні Успенського поста. Це останній день перед постом, коли можна їсти м’ясо, яйця та молочні продукти. На заговини наші предки їли будь-які продукти, але подумки готували себе до посту. Крім харчових обмежень, в піст також потрібно відмовитися від розваг і шкідливих звичок. Тому 13 серпня часто присвячували гулянням і веселощам. Молодь в цей день шукала собі пару, щоб одружитися на Покрову.

Втім, сам піст не вважався голодним, оскільки припадав на літо, і вибір страв, які можна було їсти, тішив різноманітністю. Люди їли новий хліб, свіжі овочі, численні плоди і ягоди. Особливою популярністю користувалася ріпа – свіжа, в’ялена, парена; з неї робили начинку для пирогів, варили з неї кашу, настоювали квас.

Говорили, що на Євдокима потрібно було обов’язково заговорити борону – провести спеціальний обряд, щоб під час роботи в полі не ламалися зуби. “Коли не заговориш борону – не догодиш коню”; “Кінь з місця не рушить, поки мужик над бороною не схилиться”, – казали в народі.

Що не можна робити

  • кричати і лаятися в будинку;
  • їхати в подорож або відрядження;
  • викидати залишки зі столу.
  • не варто робити важливі покупки, краще відкласти цей процес на більш вдалий день.

Народні прикмети

  • Досвітній туман швидко розсіюється – до ясної, гарної погоди.
  • Мурахи закривають вхід в мурашник – до дощу.
  • Погода вітряна – чекати зими сніжної.
  • Павутина літає – жарко буде ще довго.
  • Бджоли в поле летять – буде хороша погода.
  • Після Євдокима ластівка гнізда не в’є.

Іменини святкують: Анна, Антон, Арсеній, Василь, Веніамін, Володимир, Георгій, Євдоким, Єлизавета, Іван, Йосип, Костянтин, Максим, Микола, Сергій, Степан, Юрій.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 12 серпня та про погоду на 13 серпня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

Нагору