Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

12 серпня – День молоді України: День янгола, прикмети погоди та що не можна робити

12 серпня, відзначають Міжнародний день молоді, Всесвітній день слонів. Православна церква 12 серпня вшановує пам’ять апостолів від сімдесяти Сили, Силуана, Єпенета, Крискента і Андроніка, а також мученика Іоанна Воїна, слов’янина за походженням. У народі відоме свято під назвами Іван воїн, Силуан і Сила, Сілін день.

Які існують традиції та що не можна робити цього дня, – розповість Інформатор.

Міжнародний день молоді та День молоді України

Міжнародний день молоді заснований Генеральною Асамблеєю Організації Об’єднаних Націй. Святкується він щорічно 12 серпня, починаючи з 1999 року за ініціативою учасників Всесвітньої конференції міністрів у справах молоді.

Загальновизнаного міжнародного визначення вікової групи молоді не існує. Однак зі статистичною метою ООН визначає молодь як осіб віком від 15 до 24 років.

В Україні, як і в усьому світі, розуміють важливу роль юнаків та дівчат, тому їм присвячується особливий день, який раніше відмічали кожного року в останню неділю червня, а з 2022 року згідно указу Президента України від 1 січня 2022 року День молоді України об’єднали з Міжнародним днем молоді.

Всесвітній день слонів

12 серпня проводиться Всесвітній день. Уперше він був відзначений у 2012 році.

Ідея свята належить канадським кінематографістам Патриції Сімс, Майклу Кларку з Canazwest Pictures і Sivaporn Dardarananda, а також главі фонду по репродукції слонів у Таїланді.

Інсують три різні види слонів – африканський саваний, африканський лісовий та азіатський слон. Ця тварина у дикій природі може з’їсти від 100 до 1000 фунтів (45-450 кг) рослинності за 16 годин. Довжина кишківника слона може досягати 19 метрів. За день цей представник фауни може випити 50 галонів (200 л) води. Бивні слона ніколи не перестають рости, тому величезні бивні можуть означати, що тварина вже стара.

Слони – особлива частина нашої екосистеми, що грає свою роль нарівні з усіма тваринами дикої природи. Дослідження показали, що слони допомагають захистити здоров’я лісів в Африці, поширюючи насіння дерев.

Іван воїн

Святого Івана воїна завжди шанували в Україні. У Софії Київській йому присвячена ікона і молитва. Йому моляться про втішення скривджених і скорботних, а також про те, щоб знайшлися зниклі безвісти люди.

У давні часи українці на Івана Воїна починали сіяти озимі культури. Люди вірили, що посіяне в цю дату озиме зерно дасть багатий урожай.

Зазвичай в це народне свято стояла похмура і холодна погода. Якщо в цю дату негода не дозволяла працювати в полі, то чоловіки займалися прибиранням льоху і підготовкою комори до зберігання зерна. Приміщення фарбували, обкурювали полином від мишей і замінювали в ньому гнилі дошки. Жінки в цю дату займалися консервацією.

Народне свято 12 серпня здавна вважається вдалим для догляду за бджолами і збору меду, оскільки святі Силуан і Сила є покровителями пасічників. Їм моляться про здоров’я бджіл і про гарний урожай у вуликах.

У свято 12 серпня наші предки окрім сезонних ягід збирали також листя малини і смородини. Його додавали в банки з консервованими огірками і помідорами, а також засушували і готували з нього ароматний чай. Також в цей день збирали листя лопуха і прикладали до хворих місць.

Що не можна робити 

У цей день вважається великим гріхом переїдання. Не варто піддаватися обжерливості, інакше в майбутньому доведеться голодувати.

Не можна скупитися і відмовляти близьким людям у допомозі. Така поведінка накличе на вас сімейні проблеми.

Будьте дуже обережні з колючо-ріжучими предметами. 12 серпня сильно зростає ризик поранитися ножицями, ножем, сокирою, косою або серпом. Такі предмети не варто довіряти дітям.

Стригти волосся і нігті в цю дату не варто, інакше позбудетеся здоров’я. День в цілому вважається невдалим для походу в салон краси.

У день Івана не можна засмагати. Ця процедура не принесе користі і зашкодить шкірі.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо погода вітряна і дощова, то негода триватиме ще довго.
  • По повітрю літає павутина – до затяжної спеки.
  • Якщо дощу вже пару днів не було, але земля досі мокра, то серпень буде прохолодним.
  • Якщо день прохолодний, то найближчими днями погода буде вітряною, але сухою.
  • Тепла і суха погода 12 серпня віщує багатий урожай грибів в лісі.
  • Якщо стиглий овес зазеленів вдруге, то бабине літо буде дуже жарким і врожайним.
  • Багато ягід на горобині і калині – до ранньої і холодної зими.
  • Якщо на Івана дуже душно і комахи сильно жалять, то скоро піде дощ.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Агнія, Анатолій, Ангеліна, Аполлон, Валентин, Герман, Іван, Лука, Максим, Павло.

Раніше ми розповідали, де у Кривому Розі цікаво провести вихідні з друзями та родиною. Писали, що подивитися у кінотеатрах Кривого Рогу та що криворіжців запрошують на спортивний фестиваль.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг, а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору