Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Ю.Вілкул: Україна обов’язково переможе. І, дивлячись в майбутнє, ми маємо забезпечити можливості для мистецької освіти молоді

Навіть в умовах війни міська влада Кривого Рогу продовжує забезпечувати роботу всіх комунальних закладів культури – 13 музичних шкіл, 3 художніх шкіл, 2 шкіл мистецтв та 10 Палаців культури. 

В.о. міського голови Кривого Рогу Юрій Вілкул провів робочу нараду щодо співпраці з міжнародними та вітчизняними інституціями по підтримці та розвитку культурної галузі.

Місто продовжує в повному обсязі фінансувати роботу комунальних закладів культури. Це відбувається попри колосальне навантаження на міський бюджет по підтримці армії, відновленню інфраструктури після російських терористичних обстрілів, виплатам та забезпеченню продуктами для сотен тисяч представників соціально незахищених груп населення і ВПО, підтримці деокупованих територій та інше.

«Україна обов’язково переможе. І, дивлячись в майбутнє, ми маємо забезпечити можливості для мистецької освіти молоді. Звичайно, основне навантаження з підтримки галузі культури, а це виплати заробітних плат, утримання будівель, оплата комунальних послуг та інше, лежить на міському бюджеті. При цьому ми активно співпрацюємо з міжнародними та вітчизняними фондами і містами-партнерами, щоб разом робити більше», – сказав Юрій Вілкул.

Так, для підготовки музичної школи №5 до нового навчального року, зокрема щодо ремонту укриття, частину робіт виконано завдяки громадській організації «СД Платформа» за підтримки Фонду Friedrich-Ebert-Stiftung в Україні та Rotary International. В укритті було встановлено нові вхідні двері, замінено дах над входом, постелено лінолеум, зроблено примусову вентиляцію для очистки повітря. Придбано стільці, каремати, теплогенератор. Укриття буде відкрито 24/7, тому для забезпечення контролю та додаткової безпеки відвідувачів встановлені відеокамери, сигнал з яких виведено на пульт охорони школи. Для створення комфортної атмосфери в укритті розміщена виставка картин юних криворізьких художників.

Все інше з підготовки закладу до нового навчального року та опалювального сезону забезпечує місто.

Директор музичної школи №5 Ольга Терещенко сказала: «Я вдячна Юрію Григоровичу за те, що місто підтримує культуру навіть в таких складних умовах в країні – викладачі отримають зарплату, а діти – можливість розвиватися. Коли представники фондів прийшли до нас, вони були вражені тим, як наші діти грають на музичних інструментах та співають, які вони малюють картини. Вони навіть не розуміли, як це можливо під час війни. Але для них це був сигнал, що місто впевнено дивиться в майбутнє. Завдяки цьому наш заклад та інші мають можливість отримати додаткове фінансування».

У рамках співпраці з UNICEF та агентством GIZ (Німеччина) в ПК «Тернівський», в Центрі інклюзивного виховання на базі філіалу №24 Криворізької бібліотеки для дорослих та у ПК «Першотравневий» працюватимуть простори для розвитку дітей. Завдяки спільному проєкту з Посольством Франції в Україні криворізькі бібліотеки отримали книжки популярних французьких авторів, виданих українською. У партнерстві з Київською школою економіки (KSE) залучено кошти міжнародних компаній на проведення ремонту укриття в музичній школі №4. В рамках міжрегіональної співпраці з містами країн ЄС коштом партнерів проводяться виставки і концерти юних криворізьких митців та інші проєкти.

«Реалізуючи спільні проєкти з міською владою Кривого Рогу, ми впевнені, що буде ефективний результат», – зазначила Ірина Лебеда, представник міжнародної асоціації Rotary International (Rotary Club Kyiv Capital).

«Саме завдяки тому, що молодь бажає допомогати своєму місту і розвивати його, то реалізуються такі важливі у військовий час проєкти. Дякую за підтримку всеукраїнській громадській організації «СД Платформа» та представництву Фонду Friedrich-Ebert-Stiftung в Україні за фінансування проєкту  для облаштування укриття на базі 5 музичної школи. Майбутнє міста та України залежить від молоді, тому ми над цим і працюємо», – сказав Олексій Цвинда, координатор «СД Платформа» у Кривому Розі.

Довідково: Кривий Ріг побудував системну роботу з міжнародними партнерами в рамках спільних проєктів у галузях культури, освіти та соціальної сфери. Зокрема, в Кривому Розі налагоджена робота з USAID (США), Terre des hommes (Франція), Дитячим фондом ООН UNICEF, мерією Еспоо (Фінляндія) та іншими партнерами в рамках реалізації проєктів з цифрової освіти, створення комп’ютерних класів. Спільно з Міжнародною організацією з міграції, Управлінням Верховного комісара ООН у справах біженців, UNICEF, KSE, ACTED (Франція), Solidarites International (Франція), GIZ (Німеччина), Гуманітарною місією «Проліска» та іншими проводяться ремонти в школах та шелтерах. DECIDE (Швейцарія), People in Need (Чехія), Swiss Solidarity (Швейцарія) та інші стали партнерами міської влади у створенні освітніх просторів у закладах освіти та культури, де діти можуть отримати психологічну допомогу, соціальну адаптацію та додаткові можливості для розвитку.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору