Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

З 1 жовтня українських підприємців каратимуть величезними штрафами: за що саме

Торгівля без касових апаратів в Україні каратиметься штрафом вже з 1 жовтня. Підприємці мають попіклуватися про встановлення реєстраторів розрахункових операцій (РРО). Платити доведеться від 100% до 150% від вартості проданих без касових апаратів товарів.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та голову фінансового комітету Верховної Ради, нардепа від “Слуги народу” Данила Гетманцева, з 1 жовтня будуть впроваджені великі штрафи за невстановлення цих апаратів. Перевірки касових апаратів відновлені,  але не у повному обсязі. Вони стосуватимуться лише певних груп платників податків.

За словами Гетманцева, це підакцизні товари: горілка, тютюн, паливо, електроенергія, банківські й фінансові установи, а також гральний бізнес. Днями буде ухвалено план податкових перевірок. І до кінця року перевірять усі підприємства.

З 1 жовтня повертається відповідальність за порушення у сфері застосування РРО. Але є звільнення від фінансової відповідальності за порушення з РРО на прифронтових територіях (окрім торгівлі підакцизними товарами).

Державна податкова служба перевіряє використання РРО підприємцями та штрафує у разі виявлення порушень. Штраф накладають на кожну транзакцію без фіскалізації. Сума штрафу залежить від суми чека і кількості виявлених порушень.

  • Перше порушення: 100% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями;
  • Друге та наступні порушення: 150% від суми продажу товарів, робіт або послуг, учинених із порушеннями.

Зазначимо, що з 1 серпня 2023 року по 31 липня 2025 року, але не пізніше ніж до дати припинення воєнного стану, для ФОП на ЄП діють знижені розміри штрафів: 25% замість 100% за перше порушення й 50% замість 150% — за кожне наступне. Але це не стосується платників ПДВ та продажу підакцизних товарів.

Раніше Інформатор писав про те, що фермерів, які постраждали від війни, тимчасово звільнили від сплати податків та про те, який податок треба заплатити за потужний генератор.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору