Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Каламутна і з річковим запахом: у Кривому Розі воду очищають хімічно, але цього недостатньо

Після підриву Каховської ГЕС, Південне водосховище, з якого отримує воду більша частина Кривого Рогу поступово міліє. Через це, у місті впроваджують нові джерела водопостачання. Але ані система очищення, ані кількість реагентів не біли готові до такого випробування. Тому вода в кранах містян має річковий запах та каламутне забарвлення.

У “Кривобасводоканалі” спробували пояснити, чому ж вода в кранах криворіжців не така як раніше, – передає Інформатор.

“Нас знищують. Роблять це по всім напрямкам: воєнним, соціальним, економічним, екологічним шляхом тощо. Масштаби завдань, які вирішувала Каховська ГЕС з її водними резервуарами, можна оцінити, просто погугливши причини та історію її будівництва.

Без газу й електрики можна вижити, пам’ятаєте блекаути минулої осені? А без води не може вижити жодне живе створіння.

Сьогодні Кривий Ріг залишився без головної водної артерії – смачної, м’якої й лагідної Дніпровської води, яка протягом десятків років поступала до нас рукотворним каналом з резервуарів Каховської ГЕС”, – йдеться у повідомленні “Кривбасводоканалу”.

Головною задачею стало забезпечити місто водою, для того, щоб не забилися каналізації і мешканці були з водопостачанням. Застосувати більше хімії для очищення води теж не вихід, адже тоді показники вийдуть за межі норми.

“Що відбувається зараз? Перше й найголовніше – забезпечення мешканців міста будь-якою водою. Адже її фізично немає! Уявіть, що ви, поранені, лежите на полі бою, а єдиним донором крові для вас є побратим, який має невиліковну хворобу. Переливання в цілому вас не врятує, але подарує дорогоцінний час дістатися до шпиталю.

Приблизно так ми зараз і вживаємо. На екрані – та вода, яку Кривбасводоканал наразі викачує з місцевого ставка, щоб доставити до очисних споруд і транспортувати до ваших осель. Це один з проєктів, які реалізуються в умовах національного екоциду й, відповідно, катастрофічного браку часу на роздуми. До такої якості вихідної води не готове ні обладнання, ні реагенти, ні “втомлені” відстійники з фільтрами. Вони були зведені в мирний час.

Компенсувати якість води реагентами фізично й хімічно неможливо. Є біологічно допустимі норми вмісту в питній воді хімічних речовин, безпечних для організму людини, їх перевищувати не можна. В той же час витрати реагентів за два місяця збільшилися в чотири рази, і це, на жаль, не кінцева цифра”, – пояснюють фахівці.

Крім того, працівники “Кривбасводоканалу” наголошують на дотриманні термінів оплати за водопостачання!

Раніше Інформатор повідомляв, коли закінчиться будівництво магістрального водогону у Кривому Розі. Також ми писали, де у Кривому Розі знаходяться колонки з водою.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook.

Олена Шевченко

Нагору