Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

4 серпня – Міжнародний день пива: що відзначають в Україні та у світі, прикмети погоди та заборони

4 серпня, відзначають Міжнародний день пива, День одиноких працюючих жінок та День народження шампанського. Православна церква вшановує послідовницю Ісуса Христа Марію Магдалину, яка до зустрічі з Христом була блудницею, але потім покаялася. У народі відоме свято під назвами Марія ягодниця, День Марії Магдалини.

Інформатор розповість, які існують прикмети погоди та що не можна робити 4 серпня.

Міжнародний день пива

Щороку для прихильників хмільного напою всього світу перша п’ятниця останнього місяця літа – визначна дата. У цей день відзначається Міжнародний день пива. Поки що свято має неофіційний статус.

Ідея відзначити День пива належить власнику бару з США Джессу Авшаломову. Він вирішив таким чином збільшити кількість відвідувань у своєму закладі.

Вперше провели цю урочистість у 2007 році в американському місті Санта-Круз. А з 2011 воно набуло міжнародного масштабу. На той час свято відзначили 138 міст із 23 країн світу. Через рік традицію підтримали понад 200 міст півсотні країн на 5 континентах.

Упродовж 6 років від започаткування подію відзначали щороку 5 серпня. За результатами опитування серед фанатів напою, яке було проведене по закінченню гуляння у 2012 році, вирішили перенести урочистість на першу п’ятницю серпня.

День одиноких працюючих жінок

День одиноких працюючих жінок (Single Working Women’s Day) відзначають 4 серпня. Це день сили та стійкості, присвячений визнанню та вшануванню значного внеску одиноких працюючих жінок у всьому світі. Цей особливий день визнає економічний і соціальний вплив одиноких працюючих жінок і відзначає їхні досягнення, творчість і мужність.

День одиноких працюючих жінок був заснований у 2006 році Барбарою Пейн, американською підприємницею та письменницею. Пейн, яка сама була самотньою жінкою, помітила значний внесок самотніх працюючих жінок у суспільство. Вона зрозуміла, що в той час, як існують численні свята, присвячені матерям, батькам і навіть друзям, не існує окремого дня, присвяченого самотнім працюючим жінкам.

У відповідь на цю прогалину Пейн та її подруги створили Партнерську мережу одиноких працюючих жінок, а згодом і День одиноких працюючих жінок. Цей неофіційний національний день припадає на Тиждень самотніх працюючих жінок, тиждень, присвячений святкуванню досягнень щасливих самотніх жінок, які мають оплачувану роботу.

День народження шампанського

4 серпня – День народження шампанського – вважається неофіційним святом усіх поціновувачів ігристого вина, а також його днем народження.

Історія шампанського починається з монаха абатства Отвільєр – отця П’єра Періньйона. Він відповідав за поповнення продовольчих запасів, а також мав захоплення – виробництво вин, тому й часто експериментував в цій сфері. 4 серпня 1668 р. П’єр попрохав братів-абатів продегустувати його новий «винахід» – вино з виром бульбашок та сріблястою легкою піною.

Абат Періньйон був першим не тільки у створенні рецепту напою. Він також першим запровадив коркові пробки.

Тільки за півстоліття абатом Фединою було розкрито методику приготування. Ще через 10 років шампанське надійшло до масового продажу, першим виробником напою стала компанія «Рюїнар». Більш ніж за 300 років існування шампанське набуло прихильників по всьому світу, тому не дивно, що технологію його виробництва намагались та намагаються повторити різні виробники. Але називатися шампанським, згідно з Мадридським договором 1891 року, може тільки «шипучка», яку виробляють у французькій провінції Шампань.

День Марії Магдалини

Дівчата в давні часи сприймали Марію Магдалену як покровительку жіночої краси і юності, і в свято 4 серпня молилися їй про привабливу зовнішність. Також для гладкої шкіри в цей день збирали росу в срібне блюдце, і потім вмивали обличчя.

Роса в народне свято 4 серпня вважається корисною для людей, але згубною для домашньої худоби і птахів. Тому тварин на випас в цей день не виводили, поки не трава не висохне. Боялися, що якщо звірі покуштують трави з росою, то захворіють або навіть помруть.

У це народне свято наші предки збирали сезонні ягоди – агрус, малину, ожину, чорницю, брусницю. З ягід готували на зиму компоти і варення. У цю дату вони вважаються особливо корисними для крові, судин і краси шкіри. Тому 4 серпня обов’язково варто з’їсти жменю сирих ягід.

Що не можна робити 

День Марії здавна вважається невдалим для роботи на полі і в городі. Не варто нічого копати, сапати і обрізати дерева, інакше можуть виникнути проблеми зі здоров’ям. Також не варто в цей день працювати на вулиці якщо пройшов дощ.

Жінкам в цю дату можна займатися повсякденними справами, але не варто перепрацьовувати себе.

Невдалий день для боротьби з бур’янами, а також з щурами, мишами і комахами-шкідниками.

У день Марії Магдалени категорично заборонено сваритися з рідними, матюкатися, згадувати старі образи, влаштовувати скандали через ревнощі. Якщо в цей день між близькими зіпсуються відносини, то налагодяться вони нескоро.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Гроза 4 серпня віщує багатий урожай зерна.
  • Якщо пішов дощ, але кури продовжують гуляти по двору, то опади скоро припиняться. А якщо кури ховаються в курник, хоча на вулиці сухо, то скоро буде затяжний дощ.
  • Якщо по землі повзає багато слимаків, то погода найближчими днями буде сирою і вітряною.
  • Якщо в лісі досі не з’явилися гриби, то і восени їх буде мало.
  • Чим більше ягід вродило на калині, тим суворіше буде зима.
  • Якщо на вулиці на павутині не видно павука, то скоро погода зіпсується.
  • Вранці на траві багато роси – до спекотної погоди.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Олексій, Корнилій, Михайло, Марія.

Раніше ми розповідали, про гороскоп на 4 серпня. Писали, що у Кривому Розі 4 серпня буде спекотно.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору