Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

“Японський кондиціонер” та постіль з морозилки: як перемогти спеку

В Україну знову насувається спека. Про це попередили синоптики. Але кондиціонери є не у всіх та й ціни на електроенергію “гарячі не по дитячому”.

Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна розповість про прості способи пережити спеку.

Арабській світ

В арабських країнах звичним є градус спеки до +50. Для арабів +35 – це робоча температура, за якої вони навіть займаються  спортом. Тож, ми поцікавились їхніми рецептами подолання спеки.

Виявилось, араби часто відвідують басейни і пірнають туди за будь-якої нагоди. При цьому, жінкам не дозволено носити купальники, тому вони одягають спеціальні купальні костюми, які закривають усе тіло. Називаються вони купальними буркіні.

Жінка у купальному буркіні

Жінка у купальному буркіні

Крім того, жителі арабських країн, зокрема ОАЕ, Єгипту та інших країн Африки, в спеку п’ють гарячі напої. Араби в спеку п’ють гарячий чай та носять щільний, але добре вентильований, світлий одяг з натуральних тканин, який прискорює потовиділення.

В спеку, через виведення з організму солей, чим більше людина випиває води, тим більше їй хочеться пити. Це і є найголовніша причина того, що за високих температур повітря рекомендується пити саме гарячий чай, а не холодну воду.

Також відомо, що єгиптяни у спеку сплять на мокрих простирадлах та змочують шкіру спеціально приготованим для цього розчином оцту.

Як борються зі спекою японці та індуси

Японці носять на шиї білий шарф, який періодично змочують холодною водою. Цей метод, який іноді називають “японським кондиціонером”, вельми ефективний. Таким чином ви охолоджуєте судини, якими кров надходить до головного мозку. Це дозволяє моментально відчути полегшення у спеку.

Так званий "японський кондиціонер" непогано рятує від спеки

Так званий “японський кондиціонер” непогано рятує від спеки

У індусів свій спосіб перемогти нестерпну спеку. Вони люблять дуже гостру їжу, як і решта жителів жаркого поясу, – за багатьма причинами. Гострий стручковий перець і чилі кладуть у їжу ще й тому, що він посилює потовиділення і допомагає легше переносити спеку. Крім того, перець добре справляється зі знищенням інфекцій в організмі, які набувають особливої актуальності в спеку.

Гострий перець провокує потовиділення, що втримує організм від перегрівання

Гострий перець провокує потовиділення, що втримує організм від перегрівання

Поради боротьби зі спекою українцям

Звісно, ви можете користатись ідеями арабських та східних народів. Однак, ми додамо ще кілька побутових рецептів, як охолодити свій простір і голову за спекотних днів.

Спосіб 1. Постіль у морозилці

Заснути в спеку майже нереально. Пропонуємо запакувати постіль у поліетилен й покласти на деякий час до морозилки. А перед тим як лягти у ліжко, прийняти прохолодний душ.

Спосіб 2. Пляшка з льодом й вентилятор

Суть полягає  у тому, що вентилятор треба спрямувати на холодний предмет, наприклад, пляшку із замороженою водою. Сам по собі вентилятор просто ганяє розігріте повітря, але не охолоджує його. А якщо потік цього повітря потрапляє на пляшку, то воно стає прохолоднішим. Але щоб стало справді краще, дійшли до висновку, треба таких пристроїв щонайменше два. Також можна взяти більші пляшки з водою – по 5 чи 6 л.

Спосіб 3. Пляшки з льодом у кутках

Суть – розкласти пляшки із замороженою водою у всіх кутках кімнати. Повторювати процедуру радять кілька разів на день. Щойно лід у попередніх пляшках розтане, замінити їх новими. Перевірили. Ефект слабенький, потішив тільки кішку.

Спосіб 4. Обгортання мокрим рушником

Вологим рушником радять обмотувати голову й шию. Вологі рушники вбирають в себе зайву температуру і стає прохолодніше. Таку ж процедуру проводять, коли стався тепловий удар. Тільки постраждалого обгортають простирадлами, змоченими у холодній воді з оцтом.

Спосіб 5. Справжній – український: спати на гречці чи хмелі.

Так-так, ви все правильно зрозуміли, мова саме про їстівну гречку. Або солому, хміль чи насіння льону. Ними можна на літо набити подушки. Річ у тім, що звичайна подушка утримує тепло, через що спати на ній просто нестерпно. Те саме стосується й матраців. У декотрих селах Центральної України досі влітку сплять на таких собі матрацах, наповнених соломою.

Подушка з льону - рятування від спеки вночі

Подушка з льону – рятування від спеки вночі

Ну і нагадаємо всім відомі елементарні правила поведінки, якщо на градуснику +30 у тіні:

  • не перебувайте на сонці з 11 до 16.
  • Не використовуйте тверді дезодоранти, аби не забивати пори!
  • Носіть панамку. Їжте більше овочей та фруктів.
  • Не вживайте гарячу жирну їжу, кофеїн, алкоголь та табак.
  • Пийте, втім не надто холодні напої – вони здатні викликати судоми шлунка.
  • За можливості, зробіть сієсту – подрімайте вдень.
  • Уповільніть темп – під час спеки відмовтеся від спорту.
  • Будьте обережними із засмагою, користайтесь SPF.
  • Не лишайте дітей і тварин у спеку в припаркованих авто.
  • Пам’ятайте, оптимальною у приміщені вважається температура 18-24 градусів, а вологість – 40-60%.

В спеку слід пити не холодні солодкі напої, а гарячі і без вмісту цукру. Тягне в гарячу пору, звичайно, найбільше на газовані лимонади, охолоджені морси та соки з льодом. Натомість варто звернути увагу на чай. Медики довели, в спеку пити слід саме чай, причому гарячий. І вживати його варто не після їжі, як заведено в Україні, а перед нею чи під час. Саме гарячий чай змушує наш організм віддавати тепло набагато швидше.

Бажано після чаювання нікуди не поспішати, а спокійно посидіти півгодини, і ні в якому разі відразу не виходити на прогулянку під палюче сонце. За умови, якщо ви поспішаєте – відмовтесь від гарячого чаю і випийте його, коли повернетесь. Інакше напій може дати протилежний ефект.

Річ у тому, що гарячі напої на відміну від холодних, допомагають охолонути набагато краще. По-друге, вони ж допомагають уникнути різних наслідків від перегріву на сонці. Крім того, чай не виводить з нашого організму солі, як це робить вода. А брак необхідних солей в жарку погоду може стати причиною головних болів, стрибків тиску й запаморочення.

Раніше Інформатор писав про те, як очистити воду для пиття, якщо немає водопостачання та про рецепти прохолодних безалкогольних коктейлів.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору