Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Літній відпочинок сталевих людей: як у Кривому Розі проводили дозвілля 60 років назад

Криворіжці на катамаранах, стрибки з вишки, пляж усіяний відпочивальниками і все це на фоні індустріального пейзажу. Одним з улюблених місць відпочинку місцевих мешканців в середині 60-х років минулого століття, були ставки на Червоній. 

Підписники групи у facebook “Криворізька старовина” поділилися спогадами про відпочинок на ставках у Кривому Розі, – розповідає Інформатор.

Сергій Барановський розказав про створення рекреаційної зони у Кривому Розі

Так, на піку індустріалізації та розквіту промислового Кривого Рогу, 11 липня 1965 року всім криворіжан було відкрито новий пляж на Соцгороді. Особливість даного пляжу полягала в тому, що він знаходився «в дуже тісній близькості» між металургійним гігантом країни та житловими будинками, в яких мешкали заводчани.
Історія часу 1960-70х років показала, що смілива і трохи приголомшлива ідея про місце будівництва нового міського пляжу була обрана дуже правильна, оскільки в розпал літнього сезону промисловий металургійний гігант Кривий Ріг набував рис справжнього південного курортного міста на Чорноморському березі.

Використовуючи принципи техногенного будівництва, у штучний став балки «Червона» запустили чисту дніпровську воду. Для комфорту відпочиваючих пологий південний берег цієї рукотворної водойми всіяли величезною кількістю білого піску, який був спеціально завезений з Чорноморського узбережжя.
Новий пляж оснастили сучасними душовими кабінками, фонтанчиками з прохолодною питною водою, а також новими тентами та дерев’яними лежаками.

“До речі, Червона балка тягнеться струмком від Довгинцево (струмком), до Ставків, та й далі – до Пісочної. Коли будували АМКР, потрібна була вода, багато води (технологічної, насамперед), адже броня металургійних агрегатів охолоджується водою. От і було, на балці насипано декілька гребель, щоб було цю водичку де брати, й куди повертати”, – розповідає Андрій Жовтуха-Коваленко.

Гойдалки та гірки на пляжі на Соцмісті. Літо 1969 року. Зараз тут кільце швидкісного трамваю.

Кафе “Поплавок” на Соцмісті, літо 1965 року

Ставок на балці Червоній. Початок 60-х років. Фото О.М. Ковальчука.

Ставок на балці Червоній. Початок 60-х років. Фото О.М. Ковальчука.

Ставок на балці Червоній. Початок 60-х років. Фото О.М. Ковальчука.

Пляж на ставках. Серпень 1963 року.

Фото зроблено з кафе “Поплавок” на балці Червоній з Поплавком вдалині. Середина 60-х, фото О.М. Ковальчука.

Пляж в районі Соцміста, 1970-ті – 1980-ті.
Фото зроблено з кафе “Поплавок” на балці Червоній з Поплавком вдалині. Середина 60-х, фото О.М. Ковальчука.

Відпочинок на ставках

Вишка для стрибків у воду

1975 рік. Зона відпочинку на Соцмісті – ставок в балці Південна Червона. Ліворуч видніється кафе «Поплавок». На протилежному, лівому, березі балки – пляж з вишкою для стрибків у воду. Вдалечині димлять труби КМЗ.

Пляж на лівому березі ставка в Червоній балці. Вид у бік проспекту Металургів. Фото початку 1970-х років.

Улюблена рекреаційна зона криворіжців з неповторними індустріальними краєвидами.

Пляж в районі Соцміста, 1970-ті – 1980-ті. Фото зроблено з кафе “Поплавок”. На задньому плані – один з корпусів 2-ї лікарні

Раніше Інформатор повідомляв, скільки коштувало поїсти у криворізькому “Поплавку”. Також ми писали, хто у Кривому Розі може отримати 14 тисяч гривень на оздоровлення дітей.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook.

Олена Шевченко

Нагору