Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Скільки коштувало “посидіти” у криворізькому ресторані наприкінці минулого століття

Люди старшого віку часто розповідають про “золоті часи їх молодості”, коли все коштувало копійки, а житло та освіта були безкоштовими. Зрозуміти їх можна, адже найкращі часи життя – це дитинство та молодість. При цьому вони чомусь забувають, що зарплати тоді теж були копійчаними.

Інформатор розповість скільки коштувало “посидіти” у ресторанах Кривого Рогу, як туди потрапляли та в яку суму дійсно вилився такий “вечір буржуазної розкоші”.

Скажемо одразу: ресторанів навіть у 80-х роках минулого століття у Кривому Розі було мало – 1-2 на район. У Кривому Розі найвідомішими були “Руда” на проспекті Поштовому при однойменному готелі, “Поплавок” на ставку на Соцмісті, “Океан” на вулиці Ватутіна, “Київ” поряд з Саксаганським райвиконкомом. Славилися ресторан “Терни” на мікрорайоні Північного ГЗК та “Україна” на Більшовику. Останній був в особливому фаворі у місцевих посадовців. Директор ресторану налагодив прямі зв’язки з довколишніми колгоспами та мав для свого ресторану постійну свіжу продукцію. Ресторан вигідно виділявся різноманітним якісним меню, живою музикою та культурою обслуговування. Були й інші.

Інтер'єр ресторану "Україна"

Інтер’єр ресторану “Україна”

Ресторан "Поплавок"

Ресторан “Поплавок”

Тераса ресторану "Поплавок"

Тераса ресторану “Поплавок”

Часто відвідувати ресторани вважалося дурним тоном. Пильні сусіди могли одразу ж “настукати” у “відповідні органи”, що такий то громадянин живе не за коштами.

Ходили у ресторани по великих святах, відзначали важливі дати та події у власному житті, призначали побачення, коли хотіли справити враження на дівчину. Тому кожен похід у ресторан перетворювався на свято. Туди йшли не просто смачно поїсти, а культурно відпочити – випити шампанського чи коньяку, під гарну страву послухати живу музику та потанцювати. Як кажуть “себе показати та на інших подивитися”.

В ресторани йшли не тільки смачно поїсти, але й культурно провести час

В ресторани йшли не тільки смачно поїсти, але й культурно провести час

Тут можна було і себе показати, і на інших подивитися

Тут можна було і себе показати, і на інших подивитися

Скільки це коштувало

На перший погляд, ціни були досить демократичними. Якщо середня зарплата тоді була приблизно 120 рублів на місяць, то у вищезгаданому ресторані “Україна” за порцію “фірмового” курчати-табака треба було віддати близько трьох рублів.  Салат Столічний у ресторані коштував 1,5 рубля, язик відварний з гарніром – до рубля, кава по-східному (11 коп.). На решту брали 100 – 150 г горілки «Екстра» або тризіркового коньяку та мінералку. Тобто на 10 рублів можна було відмінно “посидіти”. Літний криворіжець розповів, як у ресторані “Терни” у 1986-ому році вони відзначали зустріч однокласників, Скинулися по 40 рублів (третина зарплати!) і гуляли тиждень, повертаючись додому з ресторану на таксі та продовжуючі “свято”.

Вечір у ресторані кінця минулого століття

Вечір у ресторані кінця минулого століття

У робочий день пообідати у ресторані можна було значно дешевше. С 12:00 до 15:00 практикувалися комплексі обіди. Як це називається сьогодні “Бизнес-ланчі”. Такий обід з трьох блюд – овочевий салат, суп чи борщ, м’ясне з гарніром та чай, кава чи компот, в залежності від класу закладу, коштував 2-5 гривень. За ними завжди стояла черга у вестибюлі.

Чи так все райдужно? Поперше, якщо сьогодні серденя зарплатня у Кривому Розі близько 14,5 тисяч гривень “брудними”, то на її третину – 4800 гривень й в наш час попоїсти у ресторані можна досить непогано.

Подруге, обважували та обраховували у ресторанах тоді безбожно. Горілку розбавляли інколи з 40 до 20 градусів, у дороге вино підливали “шмурдяк”,  у котлетах хліба було більш аніж м’яса, у сметану додавали кефір, картопляне пюре було схожим на суп через велику кількість відвару… Зрозуміло, що ні про які фондю, суші, беф-бургіньон, та стейк рібай не йшлося. У радянських ресторанах про них навіть не чули. Максимум розкоші – котлета “по-київські”, “м’ясо у горщиках”, бризоль, відварна осетрина, салат Столичний, шашлик, пельмені (саме пельмені!) і, звичайно, бутерброди з ікрою.

Жалітися було марно. Якщо клієнт вимагав адміністратора, то за колегу дружно вступали як адміністратор, так і інші офіціанти. У результаті швейцари просто викидували «скандаліста»на вулицю. А якщо він ще й пручався, адміністратор викликав «підгодований» наряд міліції. Оскільки від клієнта було чути запах алкоголю, його забирали у відділок, складали протокол. Могли й в витверезник помістити. Причому на роботу відправляли «віз» – лист про антигромадську поведінку громадянина. І у людини накривалася квартальна або річна премія.

Але громадяни Кривого Рогу закривали очі на ці недоліки, не тільки задля того аби насолодитися ресторанними делікатесами, а ще й щоб потім на роботі чи у компанії знайомих недбало кинути: “Ми вчора так непогано у “Київі” посиділи. “Четвертак” просадили. А що, один раз живимо”.

Як потрапляли до ресторану.

Потрапити у ресторан у Кривому Розі у ті часи було непросто, особливо увечері. Як правило записуватися треба було заздалегідь, інколи за місяць. Інакше відвідувача зустрічала наглухо закрити скляні двері з табличкою «вільних місць немає». Треба було стукати. Вигляне швейцар, прискіпливо подивиться. Якщо клієнт справить враження платоспроможного клієнта, “страж” відкриє двері й поцікавиться, в чому справа. Для вирішення питання потрібно сунути йому «зелененьку» (трьохрублеву купюру), а то й «синю» (п’ятирублеву). Інакше не пустить. Далі слід було домовлятися з офіціантом про те, скільки він отримає понад рахунок. І тільки після цього в залі «з’являвся» вільний столик – точніше, з одного з них прибирали табличку «зарезервовано». Зрозуміло, що такі “резервні” столики “бронювали” ті ж самі офіціанти.

Працювали ресторани з 12:00 до 23:00. За годину до часу “Х” закази вже не брали, переставала грати музика, а за пів години у залі гасили світло. Продовжувати “бенкет” доводилось десь у парку на лавочці, чи на квартирі одного з учасників.

Про офіціантів та спиртне “з собою”

До речі, офіціант та швейцар у престижному та навіть не дуже ресторані були вельми поважними людьми у суспільстві. Щоб влаштуватися на таку роботу треба було дати чималий хабар. Кандидатуру бармена взагалі узгоджували з міською владою! Їх називали “нужніками” – “нужными людьми” російською. Цікаво, що “нужніками” називали і… вбиральні.  

Кандидатуру бармена узгоджували з місцевою владою

Кандидатуру бармена узгоджували з місцевою владою

Професія офіціанта вважалася дуже поважною у суспільстві

Професія офіціанта вважалася дуже поважною у суспільстві

У ресторанах існувала значна націнка на алкоголь. Тому його, попри заборону намагалися принести з собою. До того ж це було єдиною гарантією, що тобі не підсунуть казна-що замість замовленого напою.

Спиртне розливали з сумки під столом, стежачи, щоб не попастися на очі офіціантові або метрдотелю. Однак якщо відвідувачі замовляли для пристойності хоч трохи алкоголю, офіціанти закривали очі на порушення правил. І на це були вагомі причини. Чайові брати категорично заборонялося – це, мовляв, буржуазні подачки, які принижують людину. У правилах обслуговування так і писали: «В процесі роботи офіціант не повинен <…> отримувати від споживачів гроші, крім наданого рахунку». Любителів брати чайові таврували ганьбою газети. Вони навіть могли втратити роботу.

Офіціант, приймаючи замовлення, зобов’язаний був заповнювати бланк під копірку – один екземпляр буде вручений відвідувачеві, а інший залишиться в ресторані. Однак насправді офіціант записував замовлені страви в якийсь блокнотик, а коли клієнт просив рахунок, усно повідомляв: «З вас 20 карбованців 40 копійок». Сам заповнений бланк ніхто клієнту навіть не показував.

Щоб не ризикувати з чайовими, офіціанти робили простіше – обраховували відвідувачів. Особливо добре «нагрівали» п’яних клієнтів (ось чому офіціанти закривали очі на алкоголь, принесений з собою).

Так, то були чудові часи для наших бабусь та дідусів, адже вони були молодими, коли все навколо здається прекрасним. Про об’єктивну ж картину “розкоші громадського харчування” другої половини 20-го століття у Кривому Розі  судіть самі.

Раніше Інформатор писав про те, як виглядав криворізький дитячий кінотеатр, розташований у літаку.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

 

Нагору