Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Ю. Вілкул: Підприємці Кривого Рогу допомагають тримати «економічний фронт». Багато підприємців боронять нашу країну, значна частина – підтримують криворіжців, внутрішніх переселенців, військових

Напередодні професійного свята, Дня працівників торгівлі, в.о. міського голови Юрій Вілкул зустрівся з представниками галузі, подякував їм за внесок у зміцнення економіки міста, допомогу військовим, внутрішнім переселенцям, а також вручив міські відзнаки.

Спілкуючись з підприємцями, Юрій Вілкул сказав: «Незважаючи на воєнний стан, більшість об’єктів бізнесу Кривого Рогу продовжують працювати, а ті, хто на деякий час припинив свою роботу, поновлюють діяльність. Сьогодні  мешканці та гості міста мають доступ до усіх благ, які є у сфері торгівлі та ресторанному бізнесі. Багато криворізьких підприємців боронять нашу країну, значна частина тримає «гуманітарний» фронт. Але, разом з цим, підприємці продовжують здійснювати свою основну діяльність, розвиваються та працюють, забезпечують жителів необхідними товарами та надають робочі місця для криворіжців та внутрішньо переміщених осіб. Більше третини надходжень до міського бюджету – це кошти діяльності бізнесу, половина з якого – торгівля та ресторанне господарство. В умовах війни торговельна сфера швидко переформатувалась і стала на «воєнні рейки», запровадивши нову логістику. Вдячний всім працівникам торгівлі, хто залишився працювати у Кривому Розі і надійно тримає економічний фронт».

У Кривому Розі сфера торгівлі та ресторанного господарства нараховує 10 тис. об’єктів. Місцева влада допомагає суб’єктам господарювання впроваджувати бізнесові проєкти вітчизняних та міжнародних грантів. З початку року проведено понад 260 зустрічей, тренінгів, інтенсивів з потенційними учасниками грантових програм за результатами яких на сьогодні вже майже 20 суб’єктів отримали гранти на ведення господарської діяльності на суму 18 млн грн. З початку року 44 суб’єкти малого та середнього бізнесу стали переможцями конкурсу проєктів «єРобота» (грантова державна допомога). 31 суб’єкт підприємницької діяльності вже отримав кошти на свої рахунки 20,5 млн грн. По 13 переможцям тривають процедури оформлення (орієнтовно надійде ще 3,3 млн грн). Тобто, загальна сума – 24,8 млн грн.

Напрями підприємництва, в яких заявники планують або вже реалізували себе різноманітні. Це – виготовлення та реалізація круп, роздрібна торгівля, продаж фільтрованої води, відкриття закладу ресторанного господарства та інше.

Власниця магазину «Українські подарунки» Олена Зіньова сказала: «Понад 20 років я займалась торговельною діяльністю у місті Херсон. Коли розпочалась війна ми вимушені були евакуюватися з Херсону  та перевезти до Кривого Рогу свою крамницю. Ми розпочали працювати у Кривому Розі з серпня минулого року. Наша патріотична продукція, а це і вишиванки, і віночки, і різноманітний  український одяг прикраси та побутові речі в наш час підтримують людей та дають їм віру та надію в краще майбутнє. Крім того, ми розуміємо, що нам треба підтримувати економіку країни. У Кривому Розі ми знайшли колосальну підтримку і від мешканців і від влади! У нас вже з’явились  постійні покупці й надійні друзі. Вдячні місту за те, що нас так добре зустріли та допомогли адаптуватися».

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

Нагору