Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Від 14 та старше: громадські активісти анонімно розповіли, як влаштовані шахрайські колцентри в Україні

Різноманітні шахрайські колцентри міцно зайняли свою нішу серед злочинних бізнесів в Україні. Довірливі громадяни передають їх “співробітникам” свої банківські реквізити й залишаються без грошей. Страшні подробиці роботи шахрайських колцентрів оприлюднили громадські розслідувачі під час засідання виїзної ТСК ВР та передали докладні відомості народним депутатам та правоохоронцям.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, під час виїзного засідання Тимчасової слідчої комісії ВР, створеної для боротьби з незаконними кол-центрами, які займаються шахрайством, що 24 липня пройшла у Дніпрі, громадські активісти детально розповіли правоохоронцям та народним депутатом, як влаштований цей шахрайський бізнес. Подробиці вражають.

Хлопці попросили не називати їх прізвищ з міркувань безпеки. Збираючи інформацію, вони спілкувались з поліцейськими та “працівниками” шахрайських колцентрів одного з обласних центрів України. Для того, щоб не наражати хлопців на небезпеку, ми не будемо називати це місто. Тим більше, що відсутність цих відомостей не завадить зрозуміти, як влаштований цей злочинний синдикат.

“Наразі на території України працює до 2 тисяч шахрайських колцентрів. В одному офісі працює від 30 до 500 осіб. Переважна більшість “працівників” колцентрів віком від 14 до 20 років”, – зазначив розслідувач, що виступав на ТЦК.

За даними розслідувачів, злочинна організація, роботу якої вони вивчали, розпочала свою діяльність ще в 2014 році, а наразі об’єднує тисячі людей та користується захистом з боку правоохоронців.

Організовані осередки працюють за схемою колцентрів, завданням яких є видурювання коштів у людей. Часто шахраї вводять в оману людей представляючись співробітниками правоохоронних органів, медичними працівниками тощо. Діяльність синдикату, не обмежується Україною. Основний упор робиться на країни із значним відсотком російськомовних жителів: Казахстан, Польща, Чехія,- однак є осередки, які зосереджені на англомовних країнах. Зазвичай бази даних банків різних країн зловмисники купують на хакерських форумах за криптовалюту.

Осередки злочинної організації найчастіше організовані в формі офісів – орендовані приміщення, частіше в бізнес-центрах, розташованих в центральних районах міста, які оснащуються комп’ютерною технікою та спеціальними телефонами. Основна та найбільш важлива інформація про функціонування офісу зберігається на віддаленому серверному обладнанні. Інформація про функціонування подібних офісів наявна по всій території України: в Києві, Львові, Дніпрі, Одесі. Також наявна інформація про функціонування подібних офісів в Польщі, Болгарії та Греції.

Офіс, з “працівниками” якого спілкувались розслідувачі, нараховує близько 500 осіб. Йдеться лише про працівників, які безпосередньо займаються дзвінками. У ньому діє декілька так званих «команд». Це окремі групи осіб, які організовують та координують діяльність працівників, здійснюють іншу діяльність, визначену згідно власної організаційної ієрархії та внутрішнього поділу сфер відповідальності в осередку, з метою досягнення злочинного умислу.

«Старші» – так називають очільників окремих осередків (офісів) – здійснюють керівництво роботою осередку з фінансових та інших питань. Частіше за все саме “старші” вирішують застосовувати фізичний та психологічний вплив на працівників, чи, в окремих випадках, роблять це безпосередньо власноруч. Люди, яких називають «клоузерами», організовують певні частину роботи команд. Зокрема дисциплінарну роботу, яка полягає в примушуванні працівників виконувати злочинні накази “старших”, застосуванні фізичного та психологічного насильства до осіб, що тим чи іншим чином провинилися. Один з прикладів такого насильства – змушування жертви присідати з бронежилетом – поширений вид «легкого» покарання в даній організації, який застосовується в багатьох офісах.

Загальний дохід одного осередку на день становить близько 100 тис. доларів США. Значна частина цих грошей йде на поточні витрати з функціонування осередка: оренда, заробітна плата, переведення грошей в готівку та купівля валюти, сплата за послуги телефонії тощо. Частина грошей йде на підкуп співробітників правоохоронних органів. Зокрема, повідомляється, що одна з “команд” регулярно сплачує невстановленим особам з-поміж поліцейських приблизно 12 000 доларів США на місяць.

Переведення отриманих злочинним шляхом коштів в готівку відбувається частіше всього через криптогаманці та криптобіржи. Переведені в готівку кошти передаються старшим осередків для виплати заробітної плати та для інших цілей.

Чистий прибуток розподіляється між так званими «частковиками» – особами, які отримують частину чистого прибутку від діяльності організації чи окремих його осередків, частіше у зв’язку з тим, що профінансували його створення, чи з інших підстав. При цьому частковики, частіше за все, самі не займаються будь-якою злочинною діяльністю в межах організації, та не виконують інших функцій, окрім первинного чи вторинного фінансування осередку та подальшого отримання узгоджених відсотків від чистого прибутку.

“В колцентрі, який ми вивчали, люди працюють з 5 ранку до 6 вечора. Їх робота націлена на громадян США. Є колцентри, що спеціалізуються на Франції, Індії, Казахстані. Для цієї “роботи” находять людей, які володіють іноземними мовами. Рядові співробітники розповідають майбутньому потерпілому, що йому телефонують зі служби безпеки банку чи якусь іншу легенду. Зазвичай працюють парами. Один ніби то зі “служби безпеки банку”, а інший – “поліцейський”. Коли людина готова розстатися з грошима, підключається “старший” та вказує, куди кидати гроші”, – розповідає розслідувач.

Часто працівники виконують свої обов’язки стоячи цілий день. Після закінчення робочого дня очільники осередку, так звані «старші», довго не відпускають їх та розпитують про проведену роботу, іноді принижують прилюдно. Допомагають психологічно «заохочувати» та фактично змушувати до роботи так звані «ментори» – спеціально навчені особи, які негласно впроваджуються в команду та різними способами намагаються отримати довіру працівників з метою подальшого переконання продовжувати злочинну діяльність попри умови роботи.

Працівників підшукують та заманюють до лав злочинної організації, вводячи останніх в оману щодо її діяльності, а також обіцяють значний заробіток. Згодом, коли особа вливається до колективу, старші осередку, за допомогою психологічного впливу, в тому числі в окремих випадках психологічного та фізичного насильства, змушують людей працювати все більше, ставлячи їх у фактично безправне становище, аж до заборони звільнятися чи іншим чином припиняти роботу в осередку.

Жертві можуть закручувати шурупи в руки, щоб завдати нестерпного болю. За менш тяжке порушення застосовує «легке» покарання у вигляді присідань до 1 000 разів на день, іноді із вдягненим бронежилетом.

Тих робітників, які вирішили не виходити на роботу, чи іншим чином переховуються від злочинної організації, вишукують та жорстоко карають. Інколи йдеться про колективне побиття, що закінчується переламами кісток.

Раніше Інформатор писав про те, що у Дніпропетровській області шахраї під виглядом ОВА виманюють у підприємців гроші ніби то на допомоги ЗСУ та про те, як шахраї обманювали мешканців Дніпропетровської області на продажі меблів.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору