Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

25 липня – Міжнародний день червоних туфель: які свята відзначають у світі та в Україні, народні традиції та заборони

25 липня, відзначають Міжнародний день червоних туфель, День зубного техніка, День кулінарів. Церква вшановує пам’ять святих мучеників Прокла і Іларія, мучеників з Візантії. У народі відоме свято під назвами Прокл-плакальник, Прокл – великі роси, Проклов день.

Прикмети погоди та що не можна робити сьогодні, – розповість Інформатор.

Міжнародний день червоних туфель

25 липня світ відзначає Міжнародний день червоних туфель (International Red Shoe Day) – ця подія не про взуття, а про кліщів та їх небезпеку. Ця подія присвячена пам’яті австралійки Теди Мінт яка померла від хвороби Лайма у 2013 році, а також поширенню інформації про захворювання Лайма та інших мало відомих захворювань у світі.

Хвороба Лайма – це інфекційне захворювання, спричинене бактерією Borrelia burgdorferi. Ця бактерія передається людині через укус інфікованих кліщів. Хвороба названа на честь містечка Лайм, штат Коннектикут, де в 1975 році було виявлено кілька випадків захворювання.

День зубного техніка

Свято виникло на початку 2000-х років. Так співпало, що переважно саме в цей день багато молодих фахівців після закінчення медичних навчальних закладів, коледжів та багатомісячної ординатури заступають на своє перше офіційне робоче місце в якості повноправного дипломованого фахівця.

Робота зубного техніка – це виготовлення як різних зубних протезів, так і протезів обличчя, щелепно-лицевих і ортодонтичних апаратів.

У своїй роботі вони використовують знання, досягнення та напрацювання в галузі хімії, фізики, математики, анатомії, комп’ютерного 3-D моделювання, і навіть слюсарну і фрезерну справу, мистецтво гравіювання.

День кулінарів

25 липня відзначаємо День кулінарів (Culinarians Day) – свято кулінарної майстерності, що присвячене вшануванню кухарів та шеф-кухарів усього світу. Вітаємо усіх хто готує вишукані та смачні страви!

Ці кулінарні професіонали щоразу роблять похід в ресторан не лише приємним, але й справжнім святом. Цей день – чудова нагода подякувати шеф-кухарю або кухареві у вашому житті за все, що вони роблять щодня.

Прокл-плакальник

У давні часи це народне свято було відоме як Прокл-плакальник, оскільки в день його пам’яті випадала велика роса. Наші предки намагалися до цього дня досушити сіно, оскільки через рясну вологу воно сиріло і гнило.

За давніми віруваннями, в народне свято 25 липня особливими цілющими властивостями наділяється роса. В цей день вкрай вкрай корисно буде пройтися босоніж по росяній траві. Такий простий ритуал зарядить здоров’ям і бадьорістю на весь рік. Краще вибрати клаптик трави подалі від траси і пішохідних доріжок.

Також наші предки в свято 25 липня ввечері 24 липня розстеляли на ніч лляні рушники на траві, щоб до ранку вони просочилися росою. Потім таку тканину прикладали до хворих місць на тілі. Також пов’язку в росяній воді накладали на очі, оскільки вірили, що роса допоможе зцілити зір. Росою, зібрано. на Прокла і Іларія, обтирали породіль, щоб пологи пройшли легко і вдало.

День вважається вдалим для збору цілющих трав, салатів, зелені. Такі рослини 25 липня стануть ще кориснішими, ніж зазвичай. Також ця дата вдала для весілля і ремонту.

Народжені 25 липня за знаком зодіаку – Леви. Це люди з дуже сильним почуттям справедливості. Дуже щедрі і завжди готові підтримати добрим словом, але і самі небайдужі до компліментів і подарунків. У них однаково високі вимоги до себе і до оточуючих. Таким людям важко сприймати критику і незгоду, але вони і самі знають про свої недоліки. Люблять мати вигідні і корисні знайомства.

Що не можна робити 

У цей день не можна працювати в саду, в полі і на городі з 10 ранку до 17 вечора, інакше підвищується ймовірність отримати сонячний або тепловий удар.

Дівчатам і жінкам не можна в день Прокла купатися в природних водоймах, інакше є ризик потонути.

Не варто займатися важкою фізичною працею сьогодні, щоб не було проблем зі здоров’ям.

У цей день не можна даремно витрачати воду, відкривати кран з водою, якщо ним не користуються, бризкатися заради забави.

Не обрізайте 25 липня дерева і чагарники, інакше рани на рослинах будуть довго гоїтися.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Бджоли голосно дзижчать і підлітають близько до людей – до спекотної і сухої погоди.
  • Якщо на верхівках дерев вже пожовкло листя, то осінь цього року буде ранньою.
  • У лісі з’явилося багато грибів – скоро похолодає.
  • Якщо вранці на траві немає роси, то скоро погода зіпсується.
  • Чим більше роси на траві в полі, тим краще зерно вродить в цьому році.
  • Вранці жарко і волого, а до обіду стає прохолодно – до грози.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Антон, Арсеній, Вероніка, Гаврило, Іван, Марія, Михайло, Федір, Христофор, Яків.

Раніше ми розповідали, що прогнозують зірки для всіх знаків Зодіаку на сьогодні. Писали також, якою буде погода у Кривому Розі 25 липня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору