Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Українці не хочуть сплачувати податків державі: чому

Більшість українців не довіряють свої податки державі. Серед найпопулярніших причин корупція та відчуття несправедливості. Крім того, люди скаржаться на низькі доходи та неможливість впливати, на те, куди саме йдуть бюджетні кошти. 

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на видання Forbes, на замовлення аналітичного центру CASE Україна Київський міжнародний інститут соціології провів опитування серед українців з питанням: «Чому, на Вашу думку, звичайні громадяни можуть не хотіти платити податки?».

Найпопулярніші відповіді – «Через низькі доходи, які не дозволяють забезпечити гідний рівень життя» (80,3%) та «Через переконання, що сплачені гроші крадуть або марнують» (73,6%).

Чому українці не хочуть сплачувати податки

Чому українці не хочуть сплачувати податки

Як пояснив це фахівець Економічної експертної платформи Олег Гетман, у  багатьох українців дійсно низькі зарплати. «Сплатити податки з €5000 зарплати, які є в розвинених країнах, значно легше, ніж з 10 000 грн», – зазначає він.

Окрім того, за думкою Гетьмана, навантаження на фонд оплати праці в Україні зависоке, як для країни, що розвивається.

До того ж з великою проблемою є відчуття несправедливості з боку платників: у людей дуже низький рівень довіри до держави каже виконавча директорка Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Оксана Кузяків. «Вони бачать свавілля чиновників на місцях, місцевих «князьків», несправедливу судову систему, з якою є багато корупційних скандалів тощо», – пояснює вона.

«Більшість цього негативного досвіду створюється зовсім не телевізором у сюжетах про Київ, де піймали суддю-хабарника, – зазначає Кузяків. – Людина щодня стикається з місцевими депутатами, правоохоронцями. Це відчуття несправедливості формується здебільшого від того, що ми бачимо на власні очі».

І на останнє, громадяни здебільшого не розуміють, куди їхні податки сплачуються і на що витрачаються, вони не цікавляться розподілом державного та місцевого бюджетів, додає Гетман. «І новини про скандальні закупівлі, які постійно з’являються, їх достатньо сильно напружують», – упевнений він.

Аби підвищити відсоток законослухняних платників податків, потрібно прагнути до того, щоб кожна соціальна група мала справедливе податкове навантаження, додає старший економіст Центру економічної стратегії Юрій Гайдай. «Не рівне, а саме справедливе, – наголошує економіст. – І всередині соціальних груп має бути рівність перед законом, що означатиме – ухилятися від сплати податків складно і ризиковано».

Підсумовуючи відповіді опитаних аналітиків, для зменшення відчуття несправедливості серед українців, держава повинна:

  • реформувати суди, податкову і правоохоронні органи, аби знизити корупцію;
  • забезпечити невідворотність покарання за розкрадання бюджетних коштів;
  • боротись з тіньовою економікою;
  • підвищити прозорість розподілення бюджету.

Раніше Інформатор писав про те, наскільки в Україні можуть подорожчати солодкі газовані напої та про те, що в Україні здорожчають цигарки.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору