Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Україна себе прогодує, але яких продуктів не вистачатиме цьогоріч

Внаслідок підриву росіянами ГЕС, велика вода затопила близько 10 тисяч гектарів сільськогосподарських земель. Це призвело до втрати близько 100 тисяч тонн аграрної продукції. Ще понад 400 тисяч гектарів родючої землі – заміновано загарбниками. Попри це, аграрії знаходять вихід, щоб забезпечити країну продовольством.

Економіст Олег Пендзин розповів, чого очікувати українцям від цьогорічного врожаю, – передає Інформатор.

“Голодними точно не будемо”, – переконаний економіст Олег Пендзин.

Під час війни, українські аграрії почали освоювати нові території. І тепер те, що росло на Херсонщині засіяли в інших областях.

“Цибулі буде багато. В даний момент, Україна повністю себе задовольняє овочами, по жодній позиції борщового набору дефіциту не буде”, – стверджує Пендзин.

А от врожай томатів в Україні буде відносно малим. Херсонських помідорів, як і торік, українці навряд чи побачать, їх замінить імпорт.

“40% томатів, як і торік, приїде з Туреччини. На сьогодні, дефіциту з томатами немає”, – додає економіст.

Торік українські аграрії зібрали 75 мільйонів тонн зернових. Цього року врожай буде меншим, на рівні 60-ти мільйонів тонн. Але для того, щоб себе прогодувати Україні потрібна лише чверть від цієї кількості, близько 15 мільйонів тонн. Та й кількість внутрішніх споживачів від початку повномасштабної війни значно зменшилася, тому деякі товари, зокрема крупи, навіть подешевшали.

“Гречка – подешевшала. В середньому, українець споживає близько 3 кілограмів гречки на рік. Гречки виробили близько 100 тисяч тонн. Коли нас було 40 мільйонів, треба було 120 тисяч тонн, зараз нас 30 мільйонів – треба 90 тисяч тонн. Тобто гречки – надлишок”, – пояснює експерт.

Раніше Інформатор писав, які овочі та фрукти подешевшали в Україні. Також ми писали, як фермери Дніпропетровщини можуть безкоштовно отримати насіння озимих.

Олена Шевченко

Нагору