Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Фільмуєте працівників ТЦК під час вручення повісток: чи законно це

Останнім часом почастішали випадки, коли працівники ТЦК під час вручення повісток, поводять себе не дуже коректно. Чи законним буде зафільмувати цей процес, як доказ для суду, аже самі військові зазвичай бувають проти.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на адвокатку Віру Тарасенко, таке знімання цілком законне. Дійсно заборонено фільмувати військових, їхнє місце розташування, техніку та їх переміщення, роботу ППО.

Але, як каже Тарасенко: “Якщо ці самі військові чи поліція Вас зупиняють, у чомусь звинувачують, чи вручають повістку, чи загрожують Вам, чи насильно тягнуть у військкомат, тобто здійснюють щодо Вас особисто якісь дії, то це вже Ви маєте повне право і знімати, і фіксувати”.

Що ж до особистої згоди на знімання, яке гарантується законом України, то така згода вважається наданою, якщо фільмування відбувається у публічних місцях, на вулицях, зборах, конференціях та мітингах.

“Звичайно ж, поліція, а також військові завжди посилаються на те, що інформація щодо їхніх дій є конфіденційною і що їх не можна знімати. Але й тут таїться неправдива інформація.

Поліція чи військові стосовно Вас, коли вони вручають Вам повістку або виконують інші дії, – це суб’єкти владних повноважень. Відповідно, на них положення про конфіденційність не поширюються” – пояснює адвокатка.

Раніше Інформатор писав про те, що чекає на військовозобов’язаних чоловіків, які не прибули у військкомат за повісткою та про те, хто в Україні має право вручати повістки до військкомату, та де.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору