Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

 19 липня – День тренера в Україні: які свята відзначають у світі, традиції та заборони

19 липня, відзначають День тренера в Україні, День нових друзів. Православна церква вшановує пам’ять священномученика Єремія і ченця-відлюдника Сисоя Великого. У народі відоме свято під назвами Сисоєвий день, Сисой і Єремій.

Прикмети погоди, традиції та що не можна робити, – розповість Інформатор.

День тренера в Україні

З 2021 року Україна також має офіційне свято тренерів, яке відзначається 19 липня. Важливо не оминати ці дати стороною, бо тренер – такий самий педагог для спортсменів, як вчитель для школярів, викладач для студентів тощо. Тішить, що в нашій країні День тренера активно святкується людьми, пов’язаними зі спортом.

Вперше ідея спортивного свята виникла в 1999 році у представників Федерації спортивної та художньої гімнастики України, які наголосили на необхідності відведення спеціального дня у році для тренерів. Спортивний світ підтримав ідею свята, яке надає атлетам можливість сказати «дякую» людині за роботу та підтримку.

Свято відзначається по всій країні, в спортивних установах і організаціях, федераціях різних видів спорту. Традиційно у цей день спортсмени вшановують своїх наставників, вітаючи їх. Однак для тренера завжди найкращою нагородою залишаться успіхи та досягнення його вихованців. Їх перемоги – це також перемоги тренерів.

День нових друзів

19 липня кожного року відзначається День нових друзів. Така позитивна подія святкується аж тричі на рік (також 19 жовтня та 19 січня). Свято започатковано американською компанією з виробництва листівок Hallmark Cards з метою підвищення продажу власної продукції у 1920-х роках. Тоді ідею Дня нових друзів сприйняли погано, але зараз подія набирає обертів, розповсюджуючи світом концепцію дружності людей.

Сьогодні День нових друзів має за мету залучення людства до спілкування та заведення нових знайомств, веденню активного соціального життя.

Сисоєвий день

За життя святий Сисой вчив людей і смиренню і говорив, що будь-яка людина може покаятися в своїх гріхах, і Господь обов’язково прийме її каяття. Тому в цей день можна щиро покаятися Богу, якщо відчуваєте таку потребу.

У народне свято 19 липня цілющими і очисними властивостями, за прикметами, володіє роса. У цей день дуже корисно пройтися босоніж по траві. Наші предки вірили, що така процедура позбавить від болю в ногах і допоможе швидше вилікувати хвороби стоп. Після прогулянки ноги рекомендується не обтирати, а дозволити їм висохнути природним шляхом.

Також у свято 19 липня можна випасати тварин на полі з росою. Вважали, що якщо корови, кози і овечки скуштують росяної трави, то цілий рік не будуть хворіти.

У Київській Русі в Сисоєвий день намагалися закінчити всі посівні роботи, які ще проводилися. До кінця липня ще можна сіяти зелень, листові салати і тепличні овочі. 19 липня – остання дата, коли посаджені рослини дадуть хороший урожай.

Крім останніх посівів на городі також займалися внесенням добрив і засобів від шкідників, підгортали картоплю, пасинкували помідори. Збирали урожай перших овочів – картоплі, огірків, цибулі, моркви, капусти, ягід.

Ще одним заняттям в це народне свято було прибирання в погребі. Господарі обкурювали льох димом і фарбували стіни, оновлювали полиці і виносили мотлох. Все це робили для підготовки до сезону консервації та зберігання банок.

Народжені 19 липня люди дуже незалежні і волелюбні. Мають багато друзів і не виносять самотність, але і приймати гостей вдома не дуже люблять. Будинок для них – це сокровенне місце. Такі люди дуже важко сприймають критику і будь-яку незгоду. Але з життєвими труднощами справляються стійко.

Що не можна робити 

У цей день не можна приймати рішення на емоціях і діяти необачно, інакше сильно пошкодуєте про скоєне. Всі справи в цей день потрібно робити неквапливо і обдумано. Також не варто 19 липня здійснювати покупки на емоціях.

Невдалий день для полювання і риболовлі.

У цей день можна готувати страви з сезонних продуктів, щоб з’їсти їх відразу, але не варто робити заготовки на зиму.

Суворо заборонено лаятися матом 19 липня.

Жінкам не рекомендується займатися домашньою роботою і рукоділлям, а також спускатися в льох або підвал.

Брати або давати гроші в борг 19 липня – до фінансових проблем.

Прикмети погоди

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо на деревах вже з’явилося жовте листя, то осінь в цьому році буде ранньою.
  • Хмари вдень жовтуваті – до дощу.
  • Якщо соловей продовжує співати, то зима буде ранньою і суворою.
  • Мурахи ховаються в мурашник, а бджоли у вулик – до швидкого дощу.
  • Якщо вночі місяць ховається в тумані, то гряде похолодання, а якщо яскраво світить, то буде спека.
  • Небо закрили хмари, але метелики і бабки продовжують літати – дощу не буде.
  • Веселка 19 липня віщує хороший урожай фруктів і ягід.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Андрій, Федір, Валентин, Антон, Анатолій, Гліб, Віктор, Олександр, Уляна, Юлія.

Нагадаємо, що писали про гороскоп на сьогодні.Писали також, які категорії криворіжців можуть отримати кошти для оздоровлення.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

Нагору