Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як військовослужбовцю виїхати за кордон для зустрічі з родиною

Хибною є думка, нібито військовослужбовці не мають права покидати територію України. Під час відпустки вони можуть поїхати за кордон для того, щоб побачитися з родиною. До цього слід підготуватись – зібрати і подати документи, дочекатись дозволу командування і встати на облік до ВСП чи ТЦК та СП. Про це детально розповість юрист БО “Ветеран Хаб ++” Олександр Бабенко.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Хто може виїжджати за кордон?

Взагалі під час воєнного стану вільний виїзд військовозобов’язаних чоловіків віком від 18 до 60 років заборонений, в тому числі і для військовослужбовців. Тому у випадку якщо військовий  має бажання виїхати за межі України, йому необхідно отримати відповідний дозвіл від військового керівництва. Виїзд за кордон може відбуватись у зв’язку з службовими відрядженнями або під час відпустки. Право може бути обмеженим, якщо військовослужбовець обізнаний з відомостями, що становлять державну таємницю України.

Які дані потрібно зібрати?

Перш за все – рапорт до безпосереднього командира про клопотання перед командуванням військової частини про надання відпустки. В рапорті треба зазначити про бажання виїхати під час відпустки за кордон. Таку необхідність слід обґрунтувати і вказати маршрут поїздки та адресу, де військовослужбовець планує зупинитись.

До рапорту обов’язково треба долучити документальне підтвердження щодо обставин, які вказує військовослужбовець. Якщо це побачення з родиною – свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження дітей, документи щодо перебування родини за кордоном, місце їхнього проживання тощо.

Рапорт розглядає командир військової частини. Після погодження на відпустку видається відповідний наказ, який обов’язково має містити дозвіл на виїзд за кордон.

Юрист рекомендує мати примірник або копію такого витягу з наказу та відповідний відпускний квиток, в якому вказані строки перебування у відпустці та дозвіл на виїзд за кордон.

Отримав дозвіл – що далі?

Військовослужбовець повинен стати на облік в ВСП або в ТЦК та СП та обов’язково зазначити, що буде перетинати кордон відповідно до дозволу.

При перетині кордону варто мати такі документи:

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
  • військово-обліковий документ
  • відпускний квиток із зазначенням про відпустку за кордоном;
  • витяг з наказу про надання відпустки з дозволом на виїзд за кордон.

Строки перебування за кордоном не повинні перевищувати надану кількість днів відпустки. У разі неприбуття на службу вчасно (або взагалі неповернення), після закінчення відпустки військовослужбовець може притягатись до дисциплінарної, адміністративної або кримінальної відповідальності.

У зв’язку з нез’явленням вчасно до частини, служба такого військовослужбовця може бути призупинена, а командуванням військової частини підготовлено та направлено офіційно заяву про вчинення кримінального правопорушення до органів досудового розслідування.

Раніше ми розповідали, що в Україні хочуть запровадити нові пільги для військових. Писали, що що в Україні учасники бойових дій мають право на довічну знижку на оплату житлово-комунальних послуг.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору