Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Страйк лікарів з приводу затримки зарплатні: що відповіла влада Кривого Рогу

15 липня у Кривому Розі пройшов один із наймасштабніших мітингів лікарів. Медики 1, 10, 11 та 7-ї лікарні міста вийшли на центральні вулиці міста, щоб привернути увагу до затримки виплати заробітних плат. 

Ситуацію прокоментував керівник управління охорони здоров’я міськвиконкому, Костянтин Мурашко, – передає Інформатор.

“Головне. Після реформи охорони здоров’я повноваженнями міської ради є лише призначення головного лікаря та оплата комунальних платежів. Лікарні є повністю автономними і фінансуються з НСЗУ згідно договорів, які укладаються напряму лікарнями. І оплата йде згідно пролікованих випадків.

Але управління охорони здоров’я не стоїть осторонь і надає всю можливу допомогу нашим лікарням. Те що зараз я напишу чудово відомо тим 50 працівникам лікарень, які вийшли на мітинг. За останній тиждень я особисто провів з усіма зустрічі. Але члени однієї з профспілок таки вирішили провести мітинг.

  1. По сьомій лікарні. До червня місяця керівником цієї лікарні був Петро Стародубський. До 2019 году претензій до нього не було. Але в 2019 році, коли його родич став народним депутатом України, він вийшов з під контроля і вирішив, що знається на медреформі краще за всіх. Почав судитися з НСЗУ і вступив у конфлікт з Міністерством охорони здоров’я. Родич-депутат навіть організовував йому зустрічі з головою НСЗУ і Міністром охорони здоров’я, які нічого не дали. Результат. Головний лікар створив борг по зарплаті у 4 місяця, кинув заяву на стіл та звільнився. Народний депутат також хутко зник від цієї проблеми Не звільняти його ми не мали права, бо він вже пенсійного віку. На найближчій сесії міської ради, яка відбудеться наприкінці липня, ми як управління охорони здоров’я будемо пропонувати депутатам міської ради зняти гроші з сектору ЖКГ і направити кошти на виплати цього боргу. Це суперечить медичній реформі, але іншого виходу в нас немає. Я впевнений, що депутати нас підтримають і в серпні сьома лікарня отримає борги по заробітній платі.
  2. Що стосується 1, 10 та 11 лікарень, там затримка 2 місяці і викликана переукладенням договорів з НСЗУ. Договори повинні бути укладені наступного тижня і борги по заробітній платі будуть сплачені по графіку з 25-го липня по 15 серпня.

Це все прекрасно знають і незалежна спілка, і 50 її членів, що сьогодні вийшли на мітинг. Але пан Іванченко, голова незалежної профспілки, (той самий, що став першим українським терористом, підірвав гранатою на Інгульці Наталю Вітренко) вирішив погратися у політику. Я звертаюсь по всіх медичних сестер, санітарок і лікарів (переважно на мітингу були присутні саме медсестри та санітарки) не піддаватися на політичні провокації – алгоритм вирішення проблеми є”, – пояснив Костянтин Мурашко.

Раніше Інформатор повідомляв, що зарплата вчителів в Україні може підвищитися до 40 тисяч гривень. Також ми писали, чи вплине низька зарплата під час війни на майбутню пенсію.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook.

Олена Шевченко

Нагору