Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У МОЗ озвучили найгірший варіант після ймовірного підриву ЗАЕС

Найгіршим розвитком подій на Запорізькій АЕС може бути вчинення окупантами теракту на реакторі, що працює. У такому разі може відбутися викид радіоактивного йоду. Зона ураження сягатиме близько 50 тисяч кілометрів.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та заступника міністра охорони здоров’я, головного державного санітарного лікаря України Ігора Кузіна,  важко робити однозначні прогнози щодо наслідків можливого теракту на ЗАЕС. Так, наразі на стації певна частина енергоблоків призупинена і не експлуатується.

“Дійсно, коли атомна станція не експлуатується, там немає радіоактивного йоду, викид якого може статися під час потенційної аварії. Але треба розглядати всі можливі сценарії аварійної ситуації, оскільки ми говоримо про тероризм. І найгіршим варіантом розвитку подій є виведення енергоблока на потужність, а потім вчинення теракту на реакторі, що вже працює. Тоді дійсно може відбутися викид радіоактивного йоду”, – сказав Кузін.

При цьому, попри те, які саме будуть ізотопи в межах ймовірного викиду, Кузін зазначив, що вони будуть призводити до сумарного опромінення певної чисельності населення, яке перебуватиме в зоні ураження. За його словами, середньостатистична зона ураження варіюється від 30 до 50 кілометрів навколо атомних електростанцій. Така відстань залежить від потужності атомних станцій. Щодо Запорізької АЕС, то мова йде про 50-кілометрову зону, адже це одна з найбільш потужних атомних станцій.

Тому ми розраховуємо, що рівень забруднення на цій території може бути таким, що скоріш за все буде необхідна евакуація, якщо сам цей викид і аварія будуть максимально можливого рівня. Більш точні прогнози можна надавати лише тоді, коли буде детальна інформація про фактичну надзвичайну ситуацію, яка вже трапилася”, – наголосив Кузін.

Раніше Інформатор повідомляв, що загарбники поступово залишають ЗАЕС та про те, чи будуть евакуйовувати мешканців Кривого Рогу в разі аварії на ЗАЕС.

Раніше Інформатор повідомляв, що загарбники поступово залишають ЗАЕС. Також ми писали, чи будуть евакуйовувати мешканців Кривого Рогу в разі аварії на ЗАЕС.

Нагору