Кривий Ріг До сайту

Чи потрібна бібліотека у селище Веселі Терни у Кривому Розі

На дворі 21-е століття. Це час інтернету, коли будь-яку  інформацію можна отримати, не виходячи з власної оселі. Навіть книги переходять в електронний формат. Завантажити хоч новинку сучасної літератури, хоч довідник городника чи класичний твір, може більшість українців. Декому здається, що звичайні бібліотеки з паперовими книгами стали вже не потрібні.

Реклама

Можливо саме так вирішила мешканка селища Веселі Терни, яка написала скаргу з вимогою закрити місцеву бібліотеку. За словами працівників закладу, жінка аргументувала це тим, що у бібліотеку майже ніхто не ходить, а тому працівники лише отримують зарплати з місцевого бюджету й нічого при цьому не роблять.

Інформатор завітав до осередку культури, поспілкувався і з постійними читачами, і з місцевими мешканцями, та й з самими працівниками, і ось що з’ясував. 

Реклама

По-перше, селище Веселі Терни є одним зі старіших на Криворіжжі. Про нього можна розповідати й розповідати і не в одному матеріалі. Колись це був справжній культурний центр від якого залишилися лише школа, філія Криворізького краєзнавчого музею та філія бібліотеки №6, ліквідувати яку пропонує небайдужа громадяночка.

Чи є в цьому рація, вирішуйте самі.

Фонд філії складає понад 28 тисяч примірників книг, журналів, газет та інших періодичних видань. Правда, декілька сотень книг сучасних російських авторів після повномасштабного вторгнення працівники забрали з полиць, аби не пропагувати культуру держави-агресора. Залишилися класики. Зате більше стало української літератури українською мовою. Читачі із задоволенням відкривають для себе Андрія Кокотюху, Дару Корній, Люка Дашвар, Сергія Жадана, Любка Дереша, Василя Шкляра та інших.

Реклама

Понад 3 тисячі відвідувачів серед яких 350 дітей постійно користуються послугами бібліотеки. Більшість з них люди незаможні, для яких придбання книг електронних та й звичайних просто не по кишені. Ось і приходять сюди, щоби відволіктися від жахів повсякдення, дізнатися щось нове, а то й просто поринути у світ кохання, пригод, заплутаних детективів, забути на годинку-другу, що йде війна, лунають повітряні тривоги, гинуть люди. Сама атмосфера у закладі налаштовує на спокій та добро. А це край необхідно, аби не зійти з розуму під час війни й щоденно триматися заради Перемоги. 

Саме тому сюди приїжджають із навколишніх сіл, з жилмасивів Даманський, ПівнГЗК…  Кажуть, що вибір літератури надзвичайний. Мало яка з міських бібліотек може похвалитися таким. 

Особливо необхідна бібліотека школярам. У читальній залі на другому поверсі часто можна бачити учнів, які працюють над рефератами та учнівськими дослідницькими роботами, зокрема, по історії Криворіжжя та по екології.

Реклама

І ось все це, “небайдужа громадяночка” вирішила забрати у людей “заради економії державних коштів”. 

Колись канцлер Німеччини Отто фон Бісмарк сказав: “Той, хто економить на школах, буде будувати тюрми”. Те саме стосується й бібліотек. Адже де ще молодим (й не тільки) українцям навчитися любити свою Батьківщину, пишатися своєю нацією, своїми Героями, яких хочеться наслідувати, як не в бібліотеці серед історичних творів. Що залишиться, якщо забрати ці твори? Пляшка пива у сумнівній компанії біля магазину?

Що робити молодій матусі, чоловік якої воює на фронті, аби заспокоїти дитину під час повітряної тривоги та відключення світла, коли поруч не буде, взятого у бібліотеці, збірника цікавих казок з яскравими картинками? 

Реклама

Як відпочити одинокій бабусі після городу без книги з бібліотеки, яка захоплює та змушує забути і про неуважність дітей, і про власний вік та й про інші негаразди?

До речі, послуги даного закладу безкоштовні, тобто користуватися нею мають змогу, всі, хто забажає. І це теж дуже важливо у наш час. 

Треба відзначити, що тернівчани люблять свою бібліотеку. Багато книг з фонду – це їх дарунки. Так, із вдячності за можливість читати нові книги, не витрачаючи з мізерних пенсій чи сімейних бюджетів кошти, які йдуть на ліки та їжу.

Тернівчани люблять свою бібліотеку.

 

Що ж до “небайдужої громадяночки”, то вона сама бере книги з бібліотеки.

Чому незадоволена, невідомо, але зараз розбирати її “сигнал” вимушені дуже зайняті люди з міськвиконкому.

Раніше Інформатор писав про те, що абітурієнти з Кривого Рогу можуть готуватися до мультитесту на онлайн-платформі та про те, як дитині в ЄС поєднувати українське та місцеве навчання.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова