Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Як дитині в ЄС поєднувати місцеве та українське навчання

В мережі зустрічають скарги батьків, які вимушені були разом із дітьми покинути Україну і продовжити шкільне навчання за кордоном. За їхніми словами, через подвійне навантаження діти швидко втомлюються і не сприймають матеріал. Експертці з питань захисту прав дитини Аксані Філіпішиній довелося відвідати Німеччину, Італію та Польщу у квітні з моніторинговим візитом. Вона розповіла про освіту для дітей – ВПО і можливості для них. 

Про це повідомляє Інформатор за посиланням на Інформатор Україна.

Авторкою однієї з публікацій є жінка, чия подруга проживає в Німеччині. За словами користувачки, німецькі вчителі спостерігають за втомленими українськими дітьми, “які цілий день вчаться в німецькій школі, а по обіді – повноцінно вчаться онлайн в українській школі”.  В них немає часу на виконання невеликих німецьких домашніх завдань тому, що є важливіші дедлайни з українських. Як приклад, авторка розповіла про хлопчика, який не встигав виконати контрольну з музики.

Ми запитали в Уповноваженої з дотримання прав дитини та сім’ї у 2012-2022 роках Аксани Філіпішиної, як бути з двома освітніми програмами.

Чи потрібно здобувати освіту за кордоном

Аксана Філіпішина пояснила, що принципи Резолюції Директиви ЄС зобов’язують країни забезпечити залучення дітей до освітнього процесу в країні перебування. Візит спеціалістки до європейських країн засвідчив, що там дають мінімальний набір предметів для того, щоб дитина могла соціалізуватися в незнайомій країні. Обов’язковими для них є історія країни й мова. Це не є великим навантаженням на дитину з точки зору навчального процесу, але дитина дійсно має провести в школі певний час.

Чи потрібно здобувати українську освіту

Це також є не просто правом дитини, а обов’язком. Фахівчиня посилається на Конституцію України, в якій написано, що загальна середня освіта є обов’язковою. А у батьків є обов’язок забезпечення освітою їхньої дитини, це прописано в Сімейному Кодексі.

На думку Аксани Філіпішиної, уряд України надає різноманіття можливостей для навчання. Наприклад, дитина може обрати зручну для себе форму навчання, всі підручники є онлайн, а знання перевіряються шляхом періодичного тестування.

Звісно, є різні випадки. Наприклад, експертка пригадує родину, яка мешкала в будинку без інтернету – його неможливо було туди технічно провести. Тому дитині доводилось залишатись в школі після німецьких уроків, щоб мати доступ до українських занять.

“Тоді дійсно дитина майже весь день в школі. Приїжджає втомлена. Я можу зрозуміти окремі випадки. Назагал я все ж таки раджу батькам бути більш відповідальними, а не просто огульно казати: “Все погано, діти втомлюються, це неможливо”. Все ж таки підійти з точки зору відповідальності: це не просто право дитини, це обов’язок здобуття освіти. І обов’язок батьків у тому числі забезпечити здобуття дитиною освіти”, – сказала Аксана Філіпішина.

Раніше ми розповідали, що Зеленський з’явився у Viber: як підписатися.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору