Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Чи потрібна бібліотека у селище Веселі Терни у Кривому Розі

На дворі 21-е століття. Це час інтернету, коли будь-яку  інформацію можна отримати, не виходячи з власної оселі. Навіть книги переходять в електронний формат. Завантажити хоч новинку сучасної літератури, хоч довідник городника чи класичний твір, може більшість українців. Декому здається, що звичайні бібліотеки з паперовими книгами стали вже не потрібні.

Можливо саме так вирішила мешканка селища Веселі Терни, яка написала скаргу з вимогою закрити місцеву бібліотеку. За словами працівників закладу, жінка аргументувала це тим, що у бібліотеку майже ніхто не ходить, а тому працівники лише отримують зарплати з місцевого бюджету й нічого при цьому не роблять.

Інформатор завітав до осередку культури, поспілкувався і з постійними читачами, і з місцевими мешканцями, та й з самими працівниками, і ось що з’ясував. 

По-перше, селище Веселі Терни є одним зі старіших на Криворіжжі. Про нього можна розповідати й розповідати і не в одному матеріалі. Колись це був справжній культурний центр від якого залишилися лише школа, філія Криворізького краєзнавчого музею та філія бібліотеки №6, ліквідувати яку пропонує небайдужа громадяночка.

Чи є в цьому рація, вирішуйте самі.

Фонд філії складає понад 28 тисяч примірників книг, журналів, газет та інших періодичних видань. Правда, декілька сотень книг сучасних російських авторів після повномасштабного вторгнення працівники забрали з полиць, аби не пропагувати культуру держави-агресора. Залишилися класики. Зате більше стало української літератури українською мовою. Читачі із задоволенням відкривають для себе Андрія Кокотюху, Дару Корній, Люка Дашвар, Сергія Жадана, Любка Дереша, Василя Шкляра та інших.

Понад 3 тисячі відвідувачів серед яких 350 дітей постійно користуються послугами бібліотеки. Більшість з них люди незаможні, для яких придбання книг електронних та й звичайних просто не по кишені. Ось і приходять сюди, щоби відволіктися від жахів повсякдення, дізнатися щось нове, а то й просто поринути у світ кохання, пригод, заплутаних детективів, забути на годинку-другу, що йде війна, лунають повітряні тривоги, гинуть люди. Сама атмосфера у закладі налаштовує на спокій та добро. А це край необхідно, аби не зійти з розуму під час війни й щоденно триматися заради Перемоги. 

Саме тому сюди приїжджають із навколишніх сіл, з жилмасивів Даманський, ПівнГЗК…  Кажуть, що вибір літератури надзвичайний. Мало яка з міських бібліотек може похвалитися таким. 

Особливо необхідна бібліотека школярам. У читальній залі на другому поверсі часто можна бачити учнів, які працюють над рефератами та учнівськими дослідницькими роботами, зокрема, по історії Криворіжжя та по екології.

І ось все це, “небайдужа громадяночка” вирішила забрати у людей “заради економії державних коштів”. 

Колись канцлер Німеччини Отто фон Бісмарк сказав: “Той, хто економить на школах, буде будувати тюрми”. Те саме стосується й бібліотек. Адже де ще молодим (й не тільки) українцям навчитися любити свою Батьківщину, пишатися своєю нацією, своїми Героями, яких хочеться наслідувати, як не в бібліотеці серед історичних творів. Що залишиться, якщо забрати ці твори? Пляшка пива у сумнівній компанії біля магазину?

Що робити молодій матусі, чоловік якої воює на фронті, аби заспокоїти дитину під час повітряної тривоги та відключення світла, коли поруч не буде, взятого у бібліотеці, збірника цікавих казок з яскравими картинками? 

Як відпочити одинокій бабусі після городу без книги з бібліотеки, яка захоплює та змушує забути і про неуважність дітей, і про власний вік та й про інші негаразди?

До речі, послуги даного закладу безкоштовні, тобто користуватися нею мають змогу, всі, хто забажає. І це теж дуже важливо у наш час. 

Треба відзначити, що тернівчани люблять свою бібліотеку. Багато книг з фонду – це їх дарунки. Так, із вдячності за можливість читати нові книги, не витрачаючи з мізерних пенсій чи сімейних бюджетів кошти, які йдуть на ліки та їжу.

Тернівчани люблять свою бібліотеку.

Тернівчани люблять свою бібліотеку.

 

Що ж до “небайдужої громадяночки”, то вона сама бере книги з бібліотеки.

Чому незадоволена, невідомо, але зараз розбирати її “сигнал” вимушені дуже зайняті люди з міськвиконкому.

Раніше Інформатор писав про те, що абітурієнти з Кривого Рогу можуть готуватися до мультитесту на онлайн-платформі та про те, як дитині в ЄС поєднувати українське та місцеве навчання.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору