Інформатор Кривий Ріг

ТРЕШ

Як десятки Чорнобилів: інженер, який зміг вирватися з окупації, розповів про можливі наслідки підриву Запорізької АЕС

У випадку, якщо росія вчинить теракт на Запорізькій АЕС, найбільш ймовірно, що на території станції закриють її співробітників, щоб вони могли керувати обʼєктом під час процесу. Вірогідність катастрофи на ЗАЕС станом на зараз складає 50/50.

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна та інтерв’ю, яке на умовах анонімності, надав журналістці Ірині Золотухіній інженер Запорізької АЕС, якому вдалося виїхати з тимчасово окупованого Енергодара.

Гість розповів, що наразі на ЗАЕС залишається певна кількість працівників “Росатому”.

“На цей час така ситуація, що працівники “Росатома” всі приїздили на півроку. З цих півроку вони десь половину часу навчалися та кваліфікувалися на ЗАЕС, але нічому не навчилися, а іншу половину вони “працювали” там… Коли пів року пройшло, ці люди по ротації вони відʼїжджають назад на рашку. А назад на їхнє місце вже ніхто не приїжджає. І зараз саме такий момент. Але частина з них зараз знаходиться ще на ЗАЕС. Такого, щоб вони усі зібрались та поїхали – тепер на жаль, нема”, – пояснив спеціаліст.

За словами інженера станції, якщо росіяни перейдуть до вчинення терористичних дій на атомній станції, вони навпаки закриють персонал на АЕС, а не наказуватимуть йому покинути територію.

“Тому, що, якщо інцидент відбудеться, він все одно має бути керованим. І чим швидше спеціалісти почнуть керувати цим процесом, тим воно буде якось потім краще. І я вважаю, що це, мабуть, питання часу, можливо тижня-двох, коли вони так і почнуть працювати, що вони перестануть всіх випускати. Людей залишилось небагато, тому я не знаю, який це буде графік”, – зазначив гість інтервʼю.

Інженер ЗАЕС нагадав, що на станції є шість енергоблоків – у разі аварії на них, або на ставку-охолоджувачі, або на сховищі відпрацьованого палива, працівники АЕС зобовʼязані “не допустити подальшого розвитку цієї ситуації”. Бо якщо все кинути, то масштаб катастрофи збільшуватиметься кратно в десятки разів, пояснив спеціаліст.

“Якщо все залишити так як буде і нічого не робити, це будуть десятки Чорнобилів… Вірогідність таких складних аварій була на досить низькому рівні – це раз на 10 000 років. Зараз з окупацією Запорізької АЕС вірогідність аварії 50/50, зараз вона можлива раз на 1-2 роки”, – констатував ядерник.

Інженер АЕС зазначив, що з кожним днем перебування росіян на АЕС підвищує вірогідність таких складних наслідків, як радіаційна аварія. Прогнозувати, станеться вона чи ні, досить складно, додав експерт.

“Навіть якщо це не буде теракт чи підрив – знаходження на АЕС такого великого контингенту військових та зброї у поєднанні з технічними складнощами (підрив росіянами дамби Каховської ГЕС, відсутність персоналу, відсутність ремонту обладнання), то вірогідність важких наслідків дуже велика”, – підкреслив інженер Запорізької АЕС.

Раніше Інформатор писав про те, що має бути в аптечці мешканців 50-кілометрової зони навколо ЗАЕС та про те, мешканців яких областей України евакуюють у разі вибуху на Запорізькій АЕС

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Нагору