Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

6 липня – Всесвітній день поцілунків: народне свято, прикмети погоди та що не можна робити

6 липня, відзначають Всесвітній день поцілунків. Православна церква вшановує пам’ять святої мучениці Агрипини, яка постраждала за свою віру в 3 столітті. У народі відоме свято під назвами Горпина Купальниця, Аграфена – люте коріння.

Які існують традиції та хто відзначає сьогодні іменини, – розповість Інформатор.

Горпина Купальниця

Свята Агрипина була талановитою цілителькою. День її пам’яті вважається вдалим для будь-якого лікування, обстеження, медичних процедур. У народі цю святу називають Горпиною.

Свято 6 липня – переддень Івана Купала. У ніч з 6 на 7 липня липня за старим (юліанським) церковним календарем церква відзначає Різдво Іоанна Предтечі, а у слов’ян в цю дату відзначалося язичницьке народне свято сонцевороту, відоме нам як Івана Купала.

Після хрещення Київської Русі церква намагалася боротися з Івана Купала і замінити купальські язичницькі традиції на християнські. Однак українці не забули звичаї свята. Але почасти у церкви це вийшло – Івана Купала стала для українців не сакральним язичницьким дійством, а звичайною розвагою для молоді.

У день Горпини люди готувалися до святкування Купали. У різних регіонах України традиції свята відрізнялися. На Закарпатті свято було відоме менше, а на Слобожанщині та Волині відзначалося широко. У свято 6 липня збирали “зілля” (польові та лікарські трави), щоб сплести вінки. Також рослинами прикрашали будинок. На Полтавщині виготовляли опудало Марени із соломи, навколо якого водили хороводи.

У центрі села ввечері 6 липня розводили велике багаття, яке розгорялося до ночі. Пари намагалися стрибати через вогонь, взявшись за руки. Якщо вийшло стрибнути, не розмикаючи рук, то у пари буде міцна любов.

Наші предки в народне свято 6 липня на городі практично не працювали через святкову атмосферу. У цей день збирали кропиву і розкладали на порозі, щоб в будинок не могли зайти злі сили. Молодь 6 липня відкладала всі справи і займалася іграми і ворожіннями. Юнаки в цю ніч намагалися знайти міфічну квітку папороті.

На Агрипину наші предки варили на сніданок обрядову кашу з товченого ячменю. Страву їла вся родина, а залишками пригощали подорожніх і жебраків. Також в цей день господині варили всі яйця, що були в домі. Вірили, що після такого ритуалу кури будуть краще нестися. У народне свято 6 липня в Київській Русі відкривали купальний сезон – до цього дня в річках намагалися не купатися.

Народжені 6 липня люди за характером рішучі і цілеспрямовані. Вони не бояться труднощів. Дуже самостійні, не люблять “грузити” близьких своїми проблемами. Дуже не люблять непрошених порад і бажають вчиться на власних помилках.

Що не можна робити 

У цей день не варто сумувати, плакати, згадувати старі образи і проблеми, інакше у всіх справах буде переслідувати невдача.

У цей день категорично заборонено смітити, шкодити природі, зливати відходи в річку.

Не можна в цей день зловживати спиртними напоями.

6 липня – невдалий день для роботи в саду і на городі.

Прикмети погоди 

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо 6 липня пішов дощ, то ще протягом тижня буде сиро і хмарно.
  • Веселка в цей день віщує хороший врожаю ячменю.
  • Якщо небо хмарне, але метелики і бджоли продовжують літати, то дощу не буде.
  • Мурахи сховалися в мурашник – до погіршення погоди.
  • На калині вже почервоніли ягоди – до ранньої осені.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Іменини: Агрипина, Олександр, Олексій, Антон, Артемій, Герман, Йосип, Корнилій, Митрофан, Петро, Святослав, Федір.

Раніше ми розповідали, як треба святкувати купальську ніч, аби весь рік мати здоров’я та вдачу. Також писали, про гороскоп для всіх знаків Зодіак та що у Кривому Розі очікується спека.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія глубінок

 

Нагору