Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Хто з громадян залишиться без підвищення пенсійних виплат у 2023 році

У 2023 році було заплановано проведення 3 підвищень пенсії. Проте, українці, які отримують максимальну пенсію понад 20 тисяч гривень, можуть не чекати на доплати. Також не варто розраховувати на збільшення пенсій українцям, які отримують менше ніж 2 тисяч 100 гривень. 

Про це повідомляє Інформатор Кривий Ріг за посиланням на Інформатор Україна.

Нагадаємо, що у 2023 році пройшла індексація пенсій у березні, перерахунок працюючим пенсіонерам у квітні та заплановане липневе підвищення для тих, хто вийшов на пенсію за спеціальним законом.

Проте у перелік «щасливчиків» не потрапили:

  • працюючі пенсіонери, які мають низький страховий стаж та виплати менше ніж 2 тисячі 100 гривень;
  • колишні працівники прокуратури;
  • ті, чиї пенсії перевищують максимально встановлений законом розмір 20 тисяч 930 гривень;
  • українці, які отримують щомісячне довічне грошове утримання (наприклад, судді).

Коли можуть забрати частину пенсії

У випадку, коли пенсіонер знайшов роботу чи зареєструвався приватним підприємцем, то мусить впродовж 10 днів повідомити про це Пенсійний фонд. Якщо забути чи не знати про цю вимогу, то з’являться переплати. Їх потрібно буде повертати.

«Абзацем 2 пункту 2.21 Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», затвердженого постановою правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, передбачено, що у разі працевлаштування (реєстрації підприємницької діяльності) пенсіонер зобов’язаний повідомити про це орган Пенсійного фонду України упродовж 10 днів після працевлаштування», – йдеться у повідомленні.

Гроші можна повернути добровільно. Якщо цього не зробити, то Пенсійний фонд буде відраховувати переплату з майбутніх пенсій.

«У разі неповідомлення пенсіонером про працевлаштування ця обставина буде виявлена фахівцями пенсійної служби під час звіряння даних з державними реєстрами загальнообов’язкового державного соціального страхування, юридичних і фізичних осіб-підприємців. Однак на дату такої звірки сума надміру виплачених пенсійних коштів вже буде зафіксована», – пояснили в Пенсійному фонді.

Пенсіонер повинен повідомляти як про працевлаштування, так і про звільнення.

Нагадаємо, як змінилася пенсія українців після індексації у Дніпропетровській області. Писали, як оформити пенсію, перебуваючи за кордоном та що пенсіонери, які виїхали за кордон, зможуть отримати виплати через Укрпошту.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber, і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

 

Нагору