Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

День митника, Міжнародний день моряка: що відзначають 25 червня в Україні та світі

25 червня неділя. Важливих державних свят в Україні немає. Є два професійні свято та свято церковне. З ним пов’язані низка народних прикмет та заборон.

Про них розповість Інформатор.

Щороку 25 червня митники України відзначають своє професійне свято. Представники цієї важливої професії забезпечують безпеку державного кордону і перевірять ввезений в країну вантаж. А під час війни цінність їхньої роботи зросла ще сильніше, адже зараз охороняти кордон необіхідно як ніколи. Мета цього дня – привернути увагу на важливість професії та вшанувати всіх митників офіційними та особистими привітаннями.

Ще 25 червня своє професійне свято відзначають моряки усього світу.Однією з найбільш легендарних професій у всьому світі, без перебільшення, звичайно ж є професія моряка. Ставлення до цієї небезпечної професії, професії мореплавця, завжди супроводжувалася якоюсь таємничою повагою, коріння якої йдуть у найдавніші часи. Не дивно, що навіть багато законів, правил і порядків, які встановлювалися моряками у своїх походах, досі шануються усіма, хто так чи інакше пов’язує своє життя або кар’єру з цією нелегкою і колосальною працею. 

Народне свято 25 червня має назви Петро Сонцеворот, Петро-поворот, Капусник.  Наші предки вважали цей день найдовшим і найспекотнішим у році. Сонце в цю дату наділяли особливою силою і намагалися більше часу сьогодні проводити на вулиці. 25 червня дуже корисним вважається засмагання.

У цей день проводили особливий ритуал, щоб задобрити сонце. Для цього шукали високий пагорб або гору, підіймалися і звідти дивилися на сонце. Краще проводити ритуал якомога раніше, особливо до світанку.

25 червня вважається вдалим днем для риболовлі. Риби в річках багато і вона легко ловиться. На обід або вечерю обов’язково потрібно приготувати страву з риби, наприклад, юшку. Також день вважається вдалим для виполювання, посадки та пересадки капусти.

Що не можна робити

  • Не варто лягати раніше півночі, інакше плани та мрії так і не реалізуються.
  • Не рекомендується носити темний одяг, бо сонце «образиться» і напустить на землю величезну кількість опадів і вітер.
  • Вагітним жінкам 25 червня забороняється дозволяти гладити свій живіт. Вважається, що дитина народиться дуже довірливою, а це може сильно нашкодити в житті.
  • Не дозволяйте малюкам спати на чужих подушках, а то їх стануть мучити нічні кошмари.

Народні прикмети

  • Білосніжні хмари можуть обіцяти град.
  • Якщо день прохолодний, то осінь буде ранньою.
  • Ластівки низько літають – до дощу.
  • Туманний вечір – до гарної і комфортної погоди.

Іменини святкують: Андрій, Анна, Арсеній, Вассіан, Єфросинія, Іван, Іона, Іраклемон, Онуфрій, Петро, Степан (Стефан), Феофіл, Доротея, Люція, Вільгельм.

Раніше Інформатор писав про те, що відзначають 24 червня та про гороскоп на 25 червня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору