Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Переселенці з Кривого Рогу знайшли під Харковом старовинне родинне поховання

Інколи звичайна заміська прогулянка може привести до визначного наукового відкриття. Треба тільки бути уважним та не відкидати можливості такого дива. Саме сталося з мешканцями Кривого Рогу.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на смт Слобожанське Харківської області, переселенці з Кривого Рогу Сергій Кошман зі своїм 10-річним сином Левом, які зараз перебувають на Харківщині, прогулювалися Зміївськими кручами, милуючись краєвидами. Хлопчик в окопі розгледів кістку, яка згодом виявилась людським черепом. Не знаючи, що робити далі, батько і син звернулися до Зміївського краєзнавчого музею. Відразу ж на місце знахідки виїхали працівники музею, які біля людського черепа знайшли фрагменти ліпного сіроглиняного горщика. На жаль, частина горщика була втрачена в результаті земельних робіт екскаватора. Але і ті фрагменти, які були знайдені, свідчили про те, що цей горщик належить до скіфського, або навіть перескіфського часу.

Фотографії знахідок в той же день були відіслані до археологічної служби Харківської області. І результат не забарився. Знахідка зацікавила археологів, і ось, сьогодні, були проведені охоронні дослідження цього поховання.
В результаті розкопок, археологами виявлено 3 поховання зрубної культури (5-13 ст. до н.е.). І що цікаво, це не остаточна кількість поховань в могильнику

Археологи припускають, що це рідкісний тип родинного поховання, які на території Харківської області археологи знаходять дуже рідко.

У повідомленні сказано, що це завдяки Леву Кошману та його батьку, їхній небайдужості до нашого історичного минулого, правильному вихованні сина, археологи дізналися ще про один рідкісний могильник передскіфського часу.

Старовинне поховання випадково знайшли переселенці з Кривого Рогу

Старовинне поховання випадково знайшли переселенці з Кривого Рогу

Хлопчик в окопі розгледів кістку, яка згодом виявилась людським черепом.

Хлопчик в окопі розгледів кістку, яка згодом виявилась людським черепом.

Археологи припускають, що це рідкісний тип родинного поховання

Археологи припускають, що це рідкісний тип родинного поховання

Раніше Інформатор писав про те,  якою була та якою стала Сінагога у Кривому Розі та про те, яким було селище Валявка у Кривому Розі та що зараз на його місті.

Дізнавайтеся головні новини Кривого Рогу і України на Telegram каналі Інформатор Кривий Ріг.

Альона Свірідова

Нагору