Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

5 січня – Відкриття рентгенівських променів: яке народне свято та у кого іменини

5 січня, відзначають Відкриття рентгенівських променів. Відзначають церковне свято на честь мученика Феодула і преподобного Нифонта. 

Інформатор розповість прикмети погоди та чого не можна робити цього дня.

Відкриття рентгенівських променів

Рентгенівські промені відкрив в 1895 році німець Вільгельм Рентген. Наприкінці 19 століття вчені займалися дослідженням газового розряду при малому тиску. При цьому в газорозрядній трубці створювалися потоки електронів, що рухаються з великою швидкістю. Дослідженням цих променів зайнявся і В. Рентген. Він зауважив, що якщо помістити поряд з газорозрядної трубкою фотопластинку, то вона буде засвічена, навіть якщо її загорнути в чорний папір. Продовжуючи ставити досліди, Рентген обернув газорозрядну трубку папером змоченим в розчині платиносінеродистого барію. Папір засвітився. Рентген був цікавий, і між папером і трубкою помістив свою руку, в надії, напевно, на те, що і вона почне світитися, але цього не сталося. Зате на екрані залишилися видно темні тіні кісток на тлі більш світлих обрисів кисті руки. Рентген припустив, що це якесь невідоме випромінювання, яке володіє дуже сильним проникаючим ефектом.

Своє відкриття він описав у рукописі «Про новий вигляд променів», яку відправив у Вюрцбургське фізико-медичне товариство. Відкриття рентгенівських променів потрясло весь світ. Фізики з захопленням прийняли відкриття Рентгена і назвали на його честь нові промені рентгенівськими. Сам Рентген спокійно поставився до свого відкриття.

Свято на честь мученика Феодула і преподобного Нифонта

У цей день наші предки приділяли багато уваги здоров’ю птиці і домашньої худоби: оглядали пташник і сарай, утеплювали і міняли дошки по необхідності, прибирали бруд. Курям в корм для міцного здоров’я додавали суху траву, кісткове борошно або крейду. Святому Феодулу молилися для захисту від хвороб худоби.

У цей день наші предки пекли в печі коржі з пшеничного або кукурудзяного борошна, і додавали в корм домашній худобі. Вірили, що це захистить тварин від хвороб і нечистої сили. Для дітей в цю дату пекли печиво у формі птахів і звірів.

Що не можна робити 

  1. У цей день не можна нікого бити, інакше така людина сама серйозно захворіє.
  2. Наші предки вважали, що в цей день не можна вкорочувати одяг, інакше можете вкоротити своє життя.
  3. Небажано в цю дату користуватися ножицями, ножами, сокирами та іншими гострими предметами, оскільки день вважається травмонебезпечним.

Прикмети погоди 

  • Який день сьогодні, таким буде і листопад. Якщо день ясний і теплий, то листопад буде сонячним і без морозів. Якщо ж йде мокрий сніг і дме вітер, то листопад буде вітряним і мокрим.
  • Кінь голосно хропе – до снігової бурі.
  • Якщо кури себе неспокійно ведуть і ховаються в курник, то скоро буде Снігова заметіль.
  • 5 січня різко зіпсувалася погода – до морозного і сніжного січня.
  • Потужний вогкий вітер дме – до вітряного літа.
  • Якщо день сонячний і теплий, то весна буде ранньою.

Іменини: Василь, Давид, Іван, Павло, Ян та Макар.

Раніше ми розповідали, що на маршрути Кривого Рогу вийшло 100% міського електротранспорту.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Євгенія Глубінок

 

Нагору