Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

О. Вілкул: 14 червня Кривий Ріг вшановує пам’ять учасників АТО, а також загиблих внаслідок вчорашнього терористичного удару ворога по мирних кварталах міста

Статутом Кривого Рогу 14 червня визначено як День вшанування учасників АТО. Але цього року цей день виявився вдвічі скорботнішим. Сьогодні у Меморіальному комплексі, розташованому в Металургійному районі, відбулося урочисте покладення квітів до стел зі світлинами загиблих військовослужбовців, пам’ятника «Іловайський хрест» та памʼятника на честь бійців, які загинули під час виконання військового обов’язку в зоні проведення антитерористичної операції на сході України.

Участь у церемонії взяли військовослужбовці, родини воїнів, в.о. міського голови Юрій Вілкул, представники громадських організацій, голова Ради оборони міста Олександр Вілкул.

Звертаючись до земляків, Олександр Вілкул зазначив: «Сьогодні, 14 червня, Кривий Ріг  вшановує пам’ять учасників АТО, а також загиблих внаслідок вчорашнього терористичного удару ворога по мирних кварталах міста. Пам’ять про них, про всіх загиблих від рук окупантів завжди житиме в наших серцях.

Для України війна, фактично, триває дев’ятий рік. Тоді, у 2014 році ми так само згуртувалися та з перших днів підтримували наших хлопців. Мобілізували всі зусилля і допомагали солдатам як на передовій так і тут, у рідному місті, не залишали без уваги. У нас було розроблено найбільшу в Україні комплексну програму підтримки воїнів АТО та їх родин. Ми створили сучасний реабілітаційний центр для військовослужбовців. Наші мужні захисники завжди можуть розраховувати на підтримку рідного міста. На знак глибокої поваги та вшанування подвигу воїнів – земляків у Кривому Розі відкрито 110 пам’ятних дощок, зведено три пам’ятника воїнам АТО в Тернівському та Металургійному районах. Це – наша свята пам’ять і вона житиме вічно у серцях криворіжців! Коли у 2022 році розпочалося повномасштабне вторгнення росії, багато хто із учасників АТО, не вагаючись, стали на захист країни. Ми дякуємо мужнім захисникам та захисницям, віримо у них та разом наближаємо  Перемогу!».

Загалом, з 2014 року, за різними напрямками військовим частинам, ветеранам, захисникам та захисницям з міського бюджету спрямовано понад 1 мільярд 159 мільйонів гривень. У тому числі, з міського бюджету проведено виплати одноразової матеріальної допомоги у розмірі 100 тис. грн сім’ям військовослужбовців, які загинули або померли внаслідок поранення під час захисту Батьківщини у АТО/ООС. Також, щороку надається одноразова матеріальна допомога у розмірі 5000 грн учасникам бойових дій у АТО/ООС. У розмірі 1 прожиткового мінімуму (зараз 2580 грн), щомісячно надається матеріальна допомога членам сімей, у тому числі, дітям військовослужбовців, які загинули або пропали безвісти в зоні проведення АТО та ООС.

Кривий Ріг – перше місто в Україні, в якому засновано особливий День вшанування учасників АТО. У 2016 році мер Юрій Вілкул підтримав ініціативу Комітету солдатських матерів і рідних загиблих бійців та було прийнято рішення про заснування такої пам’ятної дати.

У травні цього року у Кривому Розі створений офіс «Я-Ветеран». На сьогодні в рамках проєкту для обслуговування воїнів надається 561 вид послуг у різних сферах – від соціальних до земельних питань.

Наталія Король, голова ГО «Об’єднання солдатських матерів Криворіжжя» та ветеранів АТО/ООС» сказала: «14 червня у Кривому Розі  День жалоби і  батьки  прийшли вшанувати пам’ять наших героїв 2014 року і зараз –  2022, 2023 років.  Ми кожен рік  збираємося тут, за будь-якої погоди. Для нас  це важливо!  Дякуючи підтримці міської влади  ми  поїдемо на кладовища – Центральне та Всебратське, провідаємо хлопців. Сьогодні нам  вдвічі тяжко – загинули ні в чому невинні люди. І цим рашистам ніколи не буде прощення і за наших полеглих в боях  хлопців і за мирних жителів!».

У рамках програми соціальної підтримки населення на підтримку учасників бойових дій АТО/ООС, сімей загиблих в АТО/ООС та Захисників і Захисниць України у міському бюджеті на 2023 рік передбачено понад 92 млн. грн, а з початку року їм надано різні види матеріальних допомог майже на 37,5 млн.грн.

КП «Інститут розвитку міста Кривого Рогу»

 

Нагору