Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Хто в Україні отримує найвищу пенсію та яка її сума

Розмір мінімальної пенсії в Україні становить трохи більше ніж 2 тисячі гривень. Середня пенсія складає 5 тисяч 238 гривень. Але й ти, чиє місячне пенсійне забезпечення налічує 100 тисяч гривень.

Як повідомляє Інформатор Кривий Ріг з посиланням на Інформатор Україна, більшість українців отримує пенсію, яка не може бути понад 10 прожиткових мінімумів. Це не більше 20,9 тисячі гривень на місяць.

Однак в Україні є ті пенсіонери, які отримують виплати за іншими правилами. Так, середня “пенсія” судді становить понад 97,7 тис. грн. Про це йдеться у звіті Пенсійного фонду.

Колишні судді – це група пенсіонерів, виплати яких не обмежено. Сьогодні довічне грошове утримання отримують 3 тисячі 639 суддів.

Більшість українців отримають пенсії за законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Для них розмір виплат розраховується за формулою, де важливими є трудовий та страховий стаж.

Держава поступово підвищує трудовий стаж і зараз для заслуженого відпочинку потрібно мати 30 років стажу. Розмір пенсії формується з частини від середньої зарплати, з якої сплачувалися внески до Пенсійного фонду.

На суддів обмеження щодо розміру пенсій не діє. Їх довічне грошове утримання не є пенсією. За законом «Про судоустрій та статус суддів» після відставки вони можуть обирати: або отримувати пенсію на загальних підставах, або отримувати довічне грошове утримання судді у відставці.

Але судді не єдині, які отримують пенсії за окремими правилами. Загалом за даними Мінсоцполітики, в Україні діє кілька спеціальних пенсійних режимів:

  • для колишніх військових та силовиків;
  • для «чорнобильців»;
  • для колишніх прокурорів;
  • для колишніх держслужбовців;
  • для колишніх суддів.

Раніше Інформатор писав про те, як на пенсію впливають внески та стаж та про те, що в Україні запустили механізм “меценатських пенсій”.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Нагору