Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Хто зобов’язаний платити за повірку газового лічильника, та що буде, якщо від неї відмовитися

В Україні відновили процес повірки лічильників. Для багатьох це стало неприємним сюрпризом. Одразу поповзли безглузді чутки, які налякали споживачів. 

Інформатор з посиланням на консультаційний центр для населення “Газправда”, розповість, що з цих чуток є дійсністю, а що фейк.

Хто повинен платити за повірку лічильника

Періодична повірка (у тому числі демонтаж, транспортування монтаж, технічне обслуговування та пов’язаний з такою повіркою ремонт) лічильників газу побутових споживачів здійснюється рахунком облгазу незалежно від того, хто є власником лічильника. Витрати облгазів, пов’язані із повіркою лічильників, закладено у тариф на послуги розподілу природного газу.

Якщо порушено термін повірки лічильники, чи має право облгаз оштрафувати споживача?

Періодична повірка лічильників газу – це зона відповідальності виключно облгазу. Саме на облгаз покладені зобов’язання щодо належного моніторингу термінів спливу міжповірочного інтервалу засобів обліку газу та відповідно ініціювання проведення їх періодичної повірки.

У разі пропущення терміну періодичної повірки лічильника газу з вини облгазу, об’єм спожитого природного газу по об’єкту побутового споживача за відповідний період визначається за фактичними даними лічильника газу, за яким пропущений термін повірки.

Чи зобов’язаний облгаз інформувати про дату повірки?

Облгаз не пізніше ніж за місяць до настання строку проведення повірки лічильника або протягом трьох робочих днів з дня отримання відомостей про необхідність його ремонту інформує про це споживача листом або в інший спосіб, що підтверджуватиме отримання його споживачем.

У разі неможливості споживача у зазначений строк забезпечити доступ представника облгазу до лічильника для повірки, споживач не пізніше ніж за 10 календарних днів до настання такого строку інформує про це виконавця листом з повідомленням про вручення або в інший спосіб, що підтверджуватиме отримання виконавцем відповідної інформації.

Інший строк доступу до лічильника споживач та виконавець узгоджують.

Що буде, якщо споживач перешкоджає повірці свого лічильника газу

Діючим законодавством визначено, що побутовий споживач зобов’язаний забезпечити доступ представникам облгазу після пред’явлення ними службових посвідчень для проведення робіт з демонтажу лічильника на повірку.

У разі відмови в доступі споживачу змінюється режим нарахування об’ємів природного газу.

Така відмова повинна бути оформлена відповідним Актом, який засвідчується обома сторонами (представником облгазу та споживачем).

Раніше Інформатор писав про те, що мешканцям Кривого Рогу встановлять “розумні лічильники” та про те, що в Україні змінилися правила перевірки водомірів.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору