Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

У мережі з’явилися фейкові фото тварин, які рятуються від затоплення: чим це загрожує Україні

У зв’язку з підтопленням територій, викликаним підривом Каховської ГЕС, в мережі з’явилася маса щемливих фото тварин, які рятуються від “великої води”. Як виявилося, багато з цих світлин зроблені давно й зовсім не в Україні. Такі фейки відкрито грають на руку ворогові, бо можуть викликати в іноземців сумнів відносно масштабів злочину, який заподіяли росіяни.

Як повідомляє Інформатор з посиланням на менеджера Громадської мережі ОПОРА  Альону Лохвіненко, Мережею розлетілися сотні емоційних фото з тваринами під час потопу з підписами: “Це Херсон”. Але вони фейкові. Вірніше, вони справжні, але зроблені не сьогодні і не на Херсонщині.

За словами Альони: “Це велика шкода для інформаційної війни. Багато хто з вас бачив сьогодні публікації іноземних ЗМІ та організацій з формулюваннями “не всьо так однозначно” щодо підриву Каховської ГЕС. А поширення фото 10-річної давнини з підписом “Це Херсонщина” лише погіршує сприйняття цієї трагедії у світі. Навіть якщо це лише фото безневинних тварин. Адже брешуть наші вороги: про мальчіка в трусіках, про український винищувач, який збив МН17, про іхтамнєтов і смерть Залужного. А ми маємо давати правду”.

Тому перш ніж публікувати невідому світлину, треба ретельно перевірити і її, і навіть кожну букву, кожне слово у пості. Це лише пара секунд пошуку по картинках у гуглі. Бо, як пише дівчина: “Україна і українці зараз під пильним наглядом не лише тих, хто нам допомагає, а й тих, хто чекає, що ми схибимо, впадемо, програємо. І вони тільки очікують приводів назвати цю війну “фейком” (у твітері дуже багато таких людей, і вони мають великі аудиторії). Не давайте їм такого приводу для “щастя”, дотримуйтесь інформаційної гігієни”.

Це не Херсон. Це Австралія.

Це не Херсон. Це Австралія.

Ці нещасні собаки з Пхукету

Ці нещасні собаки з Пхукету

А це щемливе фото з Чехії

А це щемливе фото з Чехії

Це точно не Херсон

Це точно не Херсон

Цю світлину зробили не у Херсоні

Цю світлину зробили не у Херсоні

А це зовсім іркутська область росії

А це зовсім іркутська область росії

Хтось з Верховної Ради, не замислюючись, скачав фото пхукетських собачок

Хтось з Верховної Ради, не замислюючись, скачав фото пхукетських собачок

Раніше Інформатор писав про те, що росіяни вигадали фейк для свого населення та про те, що вибух на Каховській ГЕС зафіксували у Румунії.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору