Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

На території «АрселорМіттал Кривий Ріг» гніздяться рідкісні птахи

На території «АрселорМіттал Кривий Ріг» було проведено орнітологічне дослідження. Незважаючи на виробничі процеси, природа поблизу виробництва приваблює братів наших менших. Фазан, крук, довгохвоста синиця, волове очко, зимняк, чикотень та жовтоногий мартин – саме такі птахи обрали територію криворізького підприємства для гніздування.

Повідомляє Інформатор з посиланням на сторінку «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Експерт протягом року відстежував життя птахів поблизу шлакового відділення конвертерного цеху та екологічність умов їхнього проживання.

«Я з дитинства захоплювався орнітологією – наукою саме про птахів. Ця професія доволі рідкісна, що там казати. На всю країну всього є близько 50-ти орнітологів. Але це справа мого життя, і я не уявляю себе без неї», – розповідає Віталій Вєтров, експерт українського товариства охорони птахів.

Ніби  неприступним ровом оточений замок, шлакове відділення розташувалося посеред залізничних під’їзних шляхів, виробничих будівель та інших об’єктів конвертерного цеху. Але на цій промисловій території багато пташок знайшли для себе прихисток.

Понад 20 видів пернатих обрали територію поблизу шлакового відділення своєю домівкою. Серед них найбільшою осілою пташкою виявився фазан, який залишається найвідданішим жителем території підприємства. Крім того, за оцінками експерта-орнітолога, тут гніздиться не менше, ніж 5-7 пар боривітрів. Ці хижі птахи самі гнізда не будують, а займають старі гнізда інших великих птахів.

Ідеальним домом шлакове відділення стало для круку, оскільки для гніздування він обирає, в основному, високі анкерні металеві опори електроліній, яких досить багато в межах підприємства. Також територія підприємства з радістю зустріла перелітних гостей, які перечекали у нас холодну зиму. Серед них – волове очко, зимняк, чикотень та жовтоногий мартин. Іноді поблизу заводоуправління вдавалося побачити й кажанів. Справжнім подивом для орнітологів стала зустріч із довгохвостою синицею оскільки вона є рідкісним гостем не тільки міського середовища, а й околиць міста.

Кажуть, що синиця – символ щастя і добра, а якщо ця пташка сіла на ваші долоні – можна загадувати бажання. Коли ж синиця на долоні вам заспіває – бажання неодмінно здійсниться. Нехай нам всім зустрінеться наша щаслива синичка, яка здійснить головне бажання кожного українця та приведе нас до перемоги та миру!

Довгохвоста синиця

Фаани

Гніздо на території підприємства

Раніше Інформатор показав, як велосипедист допоміг перейти дорогу каченятам у Кривому Розі. Також ми писали, що на ставку у Кривому Розі лебідь вдарився головою об металеву конструкцію.

Читайте нас у FacebookTelegram та Viber 

Стали свідком надзвичайних ситуацій у Кривому Розі, пишіть нам у Facebook.

Олена Шевченко

Нагору