Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Символи щастя: у Дніпропетровській області лелеки повернулися у гнізда збережені енергетиками під час російських атак

Лелеки оселяються в гніздах на спеціальних захисних платформах, які протягом останніх 11 років встановлювали енергетики на електроопорах. У 2023 році всі зусилля енергетиків продовжують бути зосереджені на відновленні електропостачання після бойових дій. Проте, фахівці ДТЕК продовжують дбати та про захист птахів. У березні ще одне гніздо укріпили у Синельниківському районі.

Повідомляє Інформатор з посиланням на ДТЕК “Дніпровські електромережі”.

Цього року через теплу зиму лелеки раніше повертаються в Україну.

Лелеки доволі часто облаштовують гнізда на електроопорах поблизу будинків людей. Але таке сусідство є небезпечним для птахів й нерідко шкодить електромережам.

Біда ледь не сталася і з родиною птахів в селі Дебальцеве. Восени, коли лелеки відлетіли на південь, гніздо покосилося і могло в будь-який момент впасти. Тому енергетики виготовили спеціальну захисну металеву платформу, обережно перенесли на неї гніздо та закріпили конструкцію на опорі. Тепер птахам нічого не загрожуватиме, а клієнти будуть з надійним електропостачанням.

В цілому за 11 останніх років енергетики ДТЕК встановили по області вже 200 безпечних платформ для лелек, а також близько 40 штучних гніздівель для хижих птахів — сов-сплюшок та сокола-чеглока. Крім того, було встановлено понад 700 спеціальних птахозахисних маркерів та кожухів на електролініях, щоб убезпечити птахів від ураження струмом.

Раніше Інформатор показав, як на величезних БелАЗах пташки звили гнізда. Також ми писали про домашніх щурів, які вже рік живуть на вулиці в Кривому Розі.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Олена Шевченко

Нагору