Кривий Ріг До сайту

Міжнародний день миротворця ООН, Всесвітній день здорового травлення: що відзначають 29 травня в Україні та світі

29 травня 2023 року – понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є дві всесвітні дати та церковне свято, з якими пов’язані народні прикмети та заборони.

Реклама

Про них розповість Інформатор.

29 травня відзначається Міжнародний день миротворців ООН. Цей день покликаний віддати належне самопожертві і самовідданості миротворців, які несуть службу по всьому світу. Він знаменує собою те, що було зроблено ООН у різних країнах для полегшення страждань та примирення ворогуючих сторін. Військовослужбовці у блакитних касках та їхні цивільні колеги спільними зусиллями організовують вибори, беруть активну участь у реформуванні поліції та судової системи, займаються захистом прав людини, стверджують принципи рівності чоловіків і жінок, здійснюють розмінування і організовують добровільне роззброєння колишніх комбатантів і підтримують заходи з повернення біженців і переміщених осіб в рідні місця.

Реклама

Також 29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення. Він встановлений, аби привернути увагу суспільства до проблем травлення, які, на жаль, досить поширені серед громадян. Причини цього різні, головні з них: неправильне харчування, низька якість продуктів, шкідливі звички, стреси.

Щоб зберегти здоров’я травної системи, фахівці рекомендують виключити негативні фактори: відмовитися від шкідливих звичок, бути фізично активними, уникати стресів та нервового напруження і, звичайно, пам’ятати про раціон.

Православна церква 29 травня вшановує пам’ять преподобного Феодора Освященного, ігумена. У народі день назвали Федір Житник, оскільки день вважався останнім сприятливим днем для посіву жита і хлібних злаків: ячменю, пшениці, жита і вівса.

Реклама

Крім того, на початку літа відновлювалася пора весіль, а готуватися до них починали з дня Феодора. Наречені вишивали спеціальний святковий рушник до весілля. А їхні суджені робили ремонт в будинку тестів.

Що не можна робити

Народні прикмети

Реклама

Іменини святкують: Олександр, Аркадій, Георгій, Єфрем, Модест, Муза, Микола, Петро, Федір

Раніше Інформатор писав про те, якою буде погода у Кривому Розі 29 травня, та про гороскоп на 29 травня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Реклама

Альона Свірідова