Інформатор Кривий Ріг

ЖИТТЯ

Міжнародний день миротворця ООН, Всесвітній день здорового травлення: що відзначають 29 травня в Україні та світі

29 травня 2023 року – понеділок. Важливих державних свят в Україні немає. Є дві всесвітні дати та церковне свято, з якими пов’язані народні прикмети та заборони.

Про них розповість Інформатор.

29 травня відзначається Міжнародний день миротворців ООН. Цей день покликаний віддати належне самопожертві і самовідданості миротворців, які несуть службу по всьому світу. Він знаменує собою те, що було зроблено ООН у різних країнах для полегшення страждань та примирення ворогуючих сторін. Військовослужбовці у блакитних касках та їхні цивільні колеги спільними зусиллями організовують вибори, беруть активну участь у реформуванні поліції та судової системи, займаються захистом прав людини, стверджують принципи рівності чоловіків і жінок, здійснюють розмінування і організовують добровільне роззброєння колишніх комбатантів і підтримують заходи з повернення біженців і переміщених осіб в рідні місця.

Також 29 травня відзначається Всесвітній день здорового травлення. Він встановлений, аби привернути увагу суспільства до проблем травлення, які, на жаль, досить поширені серед громадян. Причини цього різні, головні з них: неправильне харчування, низька якість продуктів, шкідливі звички, стреси.

Щоб зберегти здоров’я травної системи, фахівці рекомендують виключити негативні фактори: відмовитися від шкідливих звичок, бути фізично активними, уникати стресів та нервового напруження і, звичайно, пам’ятати про раціон.

Православна церква 29 травня вшановує пам’ять преподобного Феодора Освященного, ігумена. У народі день назвали Федір Житник, оскільки день вважався останнім сприятливим днем для посіву жита і хлібних злаків: ячменю, пшениці, жита і вівса.

Крім того, на початку літа відновлювалася пора весіль, а готуватися до них починали з дня Феодора. Наречені вишивали спеціальний святковий рушник до весілля. А їхні суджені робили ремонт в будинку тестів.

Що не можна робити

  • не можна працювати на полі після полудня, інакше всі посіви або згорять, або будуть вкрадені, або побиті градом.
  • не можна на цей день призначати важливі події, весілля, застілля.
  • У цей день прикмети радять бережливо ставитися до землі: не можна забивати в неї кілки, копати ями, використовувати для неї будь-які гострі предмети. 

Народні прикмети

  • Якщо до Житника зацвіла горобина – буде тепло.
  • Якщо 29 травня йде дощ і чути квакання жаб у водоймах – погода скоро налагодиться.
  • На озерах з’явилися латаття – до стійкого літнього тепла.
  • 29 травня гримить грім – буде хороший урожай зерна.
  • Ластівки в день Житника на гнізда сідають – червень буде спекотним, якщо пташки продовжують грати в повітрі – перший місяць літа буде дощовим.

Іменини святкують: Олександр, Аркадій, Георгій, Єфрем, Модест, Муза, Микола, Петро, Федір

Раніше Інформатор писав про те, якою буде погода у Кривому Розі 29 травня, та про гороскоп на 29 травня.

Підписуйтесь на Telegram канал Інформатор Кривий Ріг , а також у Viber і дізнавайтеся першими про головні новини міста.

Альона Свірідова

Нагору